Mangeårig forstopppelse

Spørsmål

Hei. Kvinne 55. Skriver til allmennlege for gastro ikke var et alternativ. Gikk til fastlege ca juni 2016 da jeg var forstoppet og hadde vært det ca 6 mnd. Han tok blodprøver og avføringsprøver. Blodprøvene viste at jeg hadde laktoseintoleranse og avføringsprøver viste forhøyede infeksjonsprøver. Skulle ta Movicol først i høydose ( 8 poser i en liter vann ) og deretter x 3 per døgn. Dette hadde ikke effekt. Prøvde også klyv med slange uten særlig effekt. Nye avføringsprøver viser betydelig lavere infeksjonsprøver og fikk beskjed om selvsagt å legge om til laktosefritt kosthold. Hadde da spurt om man kan få forstoppelse av laktoseintoleranse og fikk dette bekreftet. Finner dog ingen info om dette på nett. Jeg har tidligere hatt akutt rektal blødning som ikke skyldtes rifter i endetarmen eller hemorider. Blødde da ut over en liter. Avsluttende kolonoskapi viste en polypp de fjernet. Dette var i 1999. De kunne ikke konkludere med noe. Ikke hatt blødninger siden. I utgangspunktet ønsket jeg da en kolonoskopi. Pga sykdom hos fastlegen har jeg nevnt dette hos alle vikarene og tatt avføringsprøver med akseptable infeksjonsmarkører. Jeg er p.t fremdeles forstoppet og tar laxoberaldråper x 2 per uke for i det hele tatt å få noe ut. Det kommer ikke nok de 2 dagene så det bør til enhver tid befinne seg lettere forsteinet avføring i tarmen. Jeg er ofte oppblåst og blir uvel etter litt større måltider. Ikke romling i magen eller flaulens uten remedier som Laxoberal. Ønsker hjelp til å vite hva jeg skal si hos fastlegen for å få videre utredning da det uroer meg ift tarmsykdom av en slags.

Kvinne 55

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Ditt problem er slik jeg forstår det, det at du har en ganske kronisk forstoppelse, som du hittil ikke har fått ordentlig bukt med. Dette har vart i lang tid, ihvertfall i snart 4 år. Den lange varigheten av dette gjør at vi neppe behøver å tenke på kreft som årsak, for hadde du hatt en ubehandlet kreftsykdom i tarmen i så lang tid, ville du ha blitt meget syk og evt dødd i løpet av årene som har gått. Videre har du en påvist laktoseintoleranse, som du forholder deg korrekt til, ved å unngå laktoseholdig kost.


Det jeg ikke forstår her, er disse avføringsprøvene du viser til. "Forhøyde infeksjonsprøver" i avføring er ikke et begrep jeg har hørt om. Infeksjon i tarmen ville jo kunne skyldes bakterier, virus eller parasitter, og det får mange av oss av og til i form av en "magesyke", for eksempel den svært smittsomme noro-virus magesyken, eller salmonella eller andre bakterielle infeksjoner under reiser til andre deler av verden. Men infeksjoner i tarmen gir vanligvis akutt diare, så ingenting av det du forteller om her, tyder i retning av at du har hatt noen infeksjon i tarmen, og som sagt så finnes det ikke noen avføringsprøver som viser "forhøyde infeksjonsprøver". Infeksjon i tarm påvises med f.eks. mikroskopundersøkelser av avføring eller dyrkningsprøver av bakterier m.v.

Siden det ikke finnes noen slik prøve som du omtaler her, mens du faktisk har tatt en del avføringsprøver, så lurer jeg på hvilke det kan ha vært. Jeg kan kanskje gjette i en avføringsprøve som heter kalprotektin. Den stiger ved sykdommer i tarmen, for eksempel betennelsestilstander som ulcerøs colitt og Crohns sykdom, men disse gir jo heller diare og slim, ikke forstoppelse. Så hva disse prøvene har vært, og hva de evt kan ha tydet i retning av, klarer jeg ikke å si ut fra opplysningene her. Det kan du evt forhøre deg med legen din om.  Men uansett så forteller du at verdiene på prøvene -uansett hva slags prøver det var- var lavere, og det er jo alltid et bra tegn.


Jeg ser under tilleggsopplysninger at du bruker Norvasc og Lipitor. Begge har forstoppelse som kjent og ikke helt uvanlig bivirkning. Det er med andre ord fullt mulig at det er disse som er årsak til dine kroniske forstoppelsesproblemer. Det bør du finne ut av, kanskje før noe annet. For hvis det er det, så er det jo ingenting annet som hjelper enn å slutte med aktuelle medisin. Den eneste måten å finne ut av det på, er å teste ut en periode uten medisinen, f.eks. noen uker, for å se om magen da blir bedre. Du bør teste ut ett av gangen, for å kunne trekke konklusjoner. Forhør deg med legen din om du skal bruke noe annet alternativt preparat når du tester ut dette. Og involver gjerne legen i denne utprøvingen, så du får hjelp med å tolke de observasjonene du gjør. 


Jeg ville ikke vært helt overrasket om dette er forklaringen, siden du har forsøkt så mye av avføringsmidler og annet, uten å komme til målet. Jeg håper derfor mine råd og innspill her kan være til nytte for deg.



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn