Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Malabsorbsjon? Bivirkninger av p-piller?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 28 år, og har, siden sommeren 2017, vært plaget med flere symptomer som jeg ikke vet hva skyldes. Konstant løs mage, konstant oppblåst, plutselig og konstant vektøkningen uten endring i kosthold eller treningsvaner (er nå opp 15 kg), søvnløshet, hårtap, ubehag i ledd, dårlig hukommelse og konsentrasjon, hovne føtter og ankler, hovent ansikt/øyne. Fikk påvist B12 og jernmangel av legen den sommeren. Dette er ekstremt slitsomt og frustrerende, kjenner ikke igjen egen kropp på noe som helst måte.

Svar

Hei.


Når man mangler mer enn ett vitamin / mineral, slik du gjør, skal man utredes for årsaken til dette. Det er ikke fullgodt å bare tilføre det man mangler, for da kan man jo risikere å overse en evt bakenforliggende sykdom som årsak. Ikke helt sjeldent kan det foreligge en malabsorbosjonstilstand. Malabsorbsjon betyr at tarmen ikke tar opp næringsstoffer godt nok. En slik sykdom er f.eks. cøliaki. Du bør derfor ta opp med legen din om du er utredet for dette, og hvis ikke du er det, er dette viktig å få gjort. 

Det er nemlig slik at slike sykdommer også kan forårsake slike symptomer som du har, med løs mage, oppblåsthet osv.


Forøvrig må du sjekke vha blodprøver, om du nå har fått normale verdier av B12 og jern, og hvis ikke du har det, kan det også bidra til symptomene du har. Du må isåfall øke dosene. Og du må bli fulgt opp for å tilse at du ikke synker igjen i disse verdiene.


Du bør også utredes for stoffskiftesykdom.


Så til vektøkningen din: En såpass stor vektøkning skyldes nok et høyere inntak av kalorier / energi enn det du har brukt.  Sykdommer vil vanligvis ikke direkte kunne gi slik vektøkning, derfor må det være en ubalanse mellom inntak og forbruk av mat, for deg som for alle andre. Lavt stoffskifte kan gi en viss vektøkning, men ikke i så stor. Men indirekte så er det klart at sykdommer generelt kan vi vektøkning, f.eks. ved at sykdom fører til at man er mindre i bevegelse, endrer spisevaner osv.


Leddplagene dine bør kanskje i første omgang utredes mhp eventuelt revmatisk sykdom, det vil si i første omgang med blodprøver.


En helt annen mulighet som det er meget viktig å ikke overse, er at p-pillen du bruker, faktisk kan gi de fleste av de plagene du beskriver her, inkl vektøkning. Den eneste måten å finne ut om det er dette som er årsaken, er å la være å bruke denne i f.eks. 2-3 sykluser, for å se om mye av plagene dine forsvinner da. Det ville egentlig ikke overraske meg, så jeg ville absolutt ikke latt være å teste ut dette.


Håper at du har nytte av rådene her, og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-