Mageubehag

Spørsmål

Jeg har over lengre tid blitt enten kvalm eller fått diarè så og si hver gang jeg spiser, og nesten med en gang etter jeg har spist. Dette kommer stort sett uansett hva slags mat jeg spiser, men blir kanskje litt verre om jeg spiser fet mat. Jeg har også merket mer misfarging på tennene i det siste. Jeg har tidligere vært hos fastlegen for å ta prøver og ikke funnet ut noe som helst. Jeg føler også selv at magen min er ganske utstående til tider etter fødsel for 1,5 år siden. Hva kan dette være? Og, bør jeg ta meg en tur til legen igjen nå som jeg har byttet lege?

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er fryktelig mange mulige forklaringer på akutte mageplager slik du beskriver, og selv om jeg gjerne ville kan jeg ikke stille diagnosen over internett. Jeg vil imidlertid tenke litt høyt rundt dette, og så har du et utgangspunkt for videre kontakt med legen din.

Når du reagerer ganske kort tid etter at du har spist så tyder det på at det er et problem som befinner seg i øvre del av tarmkanalen, og spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen er de første delene man må tenke på. Diare er jo tømming av mageinnhold fra tykktarmen, og det er ganske langt mellom de to endene, slik at det er litt vanskelig å forstå at matinntak skulle gi akutt diare.

Kvalmen kan komme av at det fort blir fullt i magesekken, eller at det er et trangt parti ett sted som gjør at maten hoper seg opp og sprenger på. Et slikt trangt parti kan sitte i magesekk, spiserør og noen ganger også i tolvfingertarmen. At magen står ut tyder vanligvis på mye luft, men kan også tyde på at det er trange partier i tarmkanalen hvor tarmen vider seg litt ut før den slipper maten forbi. Alternativt kan det tyde på væske i buken, såkalt ascites.

Du nevner fet mat og de fleste vil da tenke på gallestein, men når du ikke sier noe om smerter så synes gallesteinsplager litt mindre sannsynlig, men det er ikke umulig. Er diareen slik at den flyter i vannet i do? Hvis du ikke skiller ut tilstrekkelig galle, feks på grunn av en gallestein, kan avføringen bli mer fettrik enn vanlig, være løs og mer flytende enn ellers.

Jeg synes det er vanskelig å se misfarging av tennene i sammenheng med dette, med mindre du kaster opp mye på grunn av kvalmen.

Jeg synes ikke blodprøver er nok, og de bør i alle fall kontrolleres. Det må gjøres en passasjeundersøkelse av tarmen, det gjøres med kontrast og røntgenbilder, dessuten bør galle/lever/bukspyttkjertel undersøkes med ultralyd. Eventuelt kan det være grunn til å gjøre en gastroskopi for å se etter trange partier, magesår etc.

Du har fått ny lege og bør benytte anledningen til å bli kjent med ham/henne og få en ny vurdering av plagene dine.