Magetrøbbel - hva kan det være?

Spørsmål

Hei.
Har hatt problemer med maven i 6 uker nå. Har levert avføringsprøver til undersøkelse og man finner ingen feil. Har oppsøkt lege, men han finner ikke ut hva det er. Symptomene i hovedtrekk er at jeg har enten veldig løs avføring, litt mer fast eller fast. Fargen er lys, lukter ille. Når avføringen er fast har den en merkelig form. Når jeg legger meg om kvelden begynner maven å rumle noe ille, og om morgenen må jeg på toalettet 3-4 ganger. Har ikke vondt i maven, annet enn at jeg kjenner at jeg må på toalettet. Jeg fant spolorm i avføringen til katten, derfor mente legen jeg kunne ta vermox. Har bare fått tatt første kur og da ble jeg bedre, men nå er det blitt dårligere igjen. Hva kan det være?
På forhånd takk.

Hilsen bekymret

Mann, 33 år

Svar

Hei!

Det er nok umulig for meg å stille noen sikker diagnose på plagene dine over internett.

Imidlertid regner jeg med ta legen din har undersøkt deg kroppslig og tatt en del blodprøver. Avføringsprøver nevner du også, disse skulle i så fall kunne påvise en infeksjon eller parasitt hvis det var det du hadde.

Slike mageproblemer kan være svært vriene å finne ut av, og det er ikke sikkert at du har noen veldefinert magelidelse. Irritabel tykktarm er et syndrom hvor avføringen veksler mellom fast og løs, det er rumling, luftplager og knip i nedre del av magen. Plagene bedres når luft eller avføring passerer. Dette er i så fall en ufarlig men plagsom lidelse, som man enda ikke ahr funnet sikker årsak til.

Andre diagnoser som kan være relevante er cøliaki, hemokromatose, allergi for visse matvarer. Disse diagnosene kan en få mistanke om via spesielle blodprøver, men av og til er det også nødvendig å gjøre kikkertundersøkelse av tarmen; i tykktarmen via såkalt koloskopi og i magesekken/ tolvfingertarmen via såkalt gastroskopi. Ultralyd vil også høre med.

Det er svært viktig å være klar over at en tidligere normal mage som forandrer seg mtp avføringsmønster, KAN være et tidlig tegn på alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft. Dette vil legen tenke på når han undersøker en pasient med slike plager.

Imidlertid synes jeg at din beskrivelse av plagene passer best med såkalt irritabel tarm.