Magesyre

Spørsmål

Hei jeg er 36 år gammel (180 høy, 90 kg) og har gått på Nexium i over 10 år pga mye syreplager og smerter i øvre del av mage (sentralt ovenfor navlen) jeg har blitt undersøkt med gastroskopi 2 ganger før (endel år siden) samt kolonoskopi. Sistnevnte fant de ingen ting, men på en av gastroskopiene fant de "lett rødhet" i nedre del av hals samt øvre del av magen. De siste 3 ukene har jeg begynt å trene nesten hver dag; både styrke og utholdenhet, men merker at f.eks. etter hengende benløft og andre øvelser for magen så får jeg mye mer vondt etterpå. Disse syresmertene pleier som regel å gå over etter et par uker, men denne gangen har det gått 3 uker og jeg har enda mye vondt og ubehag samme stedene som nevnt over. Har også såpass vondt i halsen at legen mente jeg hadde halsbetennelse (helt til CRP viste 7.2) Disse smertene og ubehaget nedsetter livskvaliteten min, jeg er enda "ung" og har veldig lyst å kunne leve livet mitt fullt ut. For mange år siden mistenkte de Chrons; det ble da tatt en fecaltest hvor det ble påvist et kalprotektin nivå på 50. Et par måneder etter dette var nivået på 0.... Jeg har også slitt mye med kronisk konstipasjon og bruker regelmessig Visiblin eller Dulcolax etc. Fastlegen klarer ikke å finne ut av dette.... Og sendte en ny henvisning til sykehus for å ta en ny gastroskopi, men overlegen på gastro avdelingen mente det ikke var nødvendig da jeg var ung og han mente jeg hadde funksjonell dyspepsi. Jeg har de siste 3 årene slitt med agorafobi men blir stadig bedre. Dette er utrolig frustrerende og jeg klarer snart ikke gå med disse smertene mer.... Å la være å spise pleier å hjelpe, men jeg kan jo ikke gå uten mat... Har på eget initiativ økt til 40 mg Nexium til dagen pga mye syre. Avføring har normal farge, og kaster ikke opp. Normale blodverdier etc... Takker på forhånd. - "Fortvilt gutt"

Svar

Hei! Jeg forstår at dette er plagsomt. Dyspepsi eller refluks er ikke helt utenkelig årsak til plagene dine. Refluks vil man ikke nødvendigvis påvise så lett på gastroskopi annen enn at spiserøret kan bli rødt og irritert. Kontrastundersøkelse er en bedre undersøkelse. Det er ingenting i veien for å øke dosen til 40 mg Nexium. Har det gitt noen bedring?Mb Chron høres usannsynlig ut på bakgrunn av de symptomene som du beskriver. Øvrig kan det være nyttig med ultralyd mage for å se på galleblære og lever.