Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 22 år. Jeg har siden barndommen hatt mageproblemer, i. e. luftplager, krampesmerter, forstoppelse, osv. Og har da fått antagelser av lege om IBS, noe jeg tenker høres sannsynlig ut. I snart ett års tid har jeg fått en del smerter i høyre del av magen og slitt mer med forstoppelse. En lege fastslo ved å kjenne på magen at oppadstigende tykktarm er treg. Slo meg til ro ved dette da daglig inntak av macrogol/movicol ga mindre forstoppelse. Den siste tida derimot, synes jeg plagene har forverret seg. Har i flere måneder hatt konstante smerter i høyre del av magen, som blir verre hvis jeg f. eks. strekker den delen av magen, hopper, o. l. Jeg sover også alltid på høyre side og synes det er ubehagelig å ligge på venstre side (dette har jeg ikke opplevd før det siste året.) Har iblandt smerter i andre deler av megen, men disse er ikke konstante. Antar at det kan være forstoppelse i tykktarmen, men selv om jeg ikke får til å gå på do på et par dager iblandt eller ikke føler jeg får tømt meg, så er avføringen løs. Det kan være vondt å gå på do, men har antatt dette er p.g.a. hemoroider. Jeg har også hatt mindre matlyst de siste par månedene, og har gått ned ca 2-3 kg - så ikke noe stort vekttap foreløpig. Jeg tar også minifom som hjelper på luftsmerter. Jeg har fått påvist en del allergier og unngår disse. Spiser også en del low-FODMAP og har forøvrig satt meg godt inn i disse temaene. Drikker mye vann, spiser fiberrik mat og er mye i aktivitet. Men det er likevel ikke mulig å unngå symptomene. Har snakket med leger og får inntrykk av at det ikke er så mye mer de kan gjøre for meg. Jeg får uttrykt meg bedre skriftlig. Jeg bor i utlandet. Grunnen til at jeg ikke har slått meg til ro nå, er at smertene i høyre side er relativt nye (ca. 1 år) og at plagene blir flere og verre med tiden trass økende tiltak. Har ikke tatt noen undersøkelser utover blodprøver. Er det noen slags undersøkelser som bør gjøres?

Kvinne 22
Svar

Hei,


Det høres ut som at du har mange vanskeligheter med tarmene dine. Det er vanskelig å si eksakt hva som foregår da jeg ikke vet hva slags blodprøver du har tatt osv. Hvis du har fått diagnosen IBS uten en grundige gjennomgang av tarmene med prøver for å utelukke Crohns, ulcerøs kolitt, og cøliaki osv, da ville jeg anbefale at du går til en tarmspesialist, ofte kalt en gastroenterolog, og får gjort en full utredning. Dette kan innebære endoskopi, koloskopi, blodprøver og andre prøver. Jeg vil anbefale at du diskuterer dette med legen din slik at han eller hun kan vurdere behovet for videre utredning. 


Hvis det viser seg at du har IBS, kan det være krevende å holde i den sjakk, og man må ofte prøve mateliminering og andre modaliteter for å holde tarmene i  gang. 

Du sier at du bor i utlandet, så jeg vet derfor heller ikke hva slags legetilgang du har, men hvis du kommer hjem til Norge ville det være fint om du oppsøkte din fastlege her som så kunne henvise deg til en tarmspesialist.

Jeg legger ved en lenke til LMFs hjemmeside. De har et magasin, og de har lenker til andre informasjonssider som diskuterer rollen probiotika, FoodMap og andre diettrelaterte hjelpemidler har i den daglige behandlingen av IBS.


https://www.lmfnorge.no/Magesmerter/Diagnoser/IBS


Kroniske tarmproblemer kan påvirke livskvalitet veldig negativt, og du har rett til å bli hørt og bli tatt alvorlig. Det finnes mange grupper for folk med disse problemene, og det finnes mange leger som vet mye og ikke avfeier pasienter med denne typen problemer. Jeg håper du finner leger som vil høre på deg og tar deg alvorlig. 

Lykke til, og ikke nøl med å ta kontakt igjen hvis du har flere spørsmål.


Mvh,

Nina Bryhn, MDAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-