Magesmerter

Spørsmål

JEG ER EN SUNN, FRISK OG RØKFRI JENTE PÅ 35 ÅR. JEG FØDTE MITT FØRSTE OG ENESTE BARN I MAI 2002. JEG JOBBER SOM AEROBICINSTRUKTØR OG TRENER HARDT CA 6 GANGER PR UKE. JEG HAR STORE OG TYDELIGE MAVEMUSKLER. DE SISTE 4 MND HAR JEG HATT EN TRYKKENDE FØLELSE ØVERST PÅ HØYRE SIDE I MAVEN, LIKE UNDER BRYSTET. D KAN FØLES SOM D ER I MUSKELATUREN TRYKKET SITTER. JEG HAR TATT MANGE BLODPRØVER, ALLE VAR FINE. JEG HAR LITT MINDRE FØLELSE I HUDEN PÅ HØYRE SIDE ENN VENSTRE, HADDE OGSÅ DENNE TRYKKENDE FØLELSEN DA JEG VAR GRAVID.HAR VÆRT EN DEL KVALM OG UVEL I DET SISTE.

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Det høres jo ut som om du er i så god form at risikoen for sykdom skulle være en del redusert.

Det er vanskelig å si hva som er galt i det området du beskriver, det er mange muligheter som kan gi deg smerter herfra. Du nevner selv bukmuskulaturen din. Hvis du har fått et slag eller traume mot området kunne man tenke på en blødning i bukveggen - det kan være vondt, men vil vanligvis være en ganske opplagt tilstand å diagnostisere. Forandringer i huden kan være aktuelle, men du nevner ingen synlige hudforandringer.

I denne regionen inne i magen ligger jo galleblære, lever, bukspyttkjertel og høyre nyre samt tykktarm. Alle disse strukturene kan være syke og gi symptomer, for å bedømme disse vil en ultralyd av området være en relevant undersøkelse å gjøre. Gallestein, nyrestein, leversykdom eller irritasjon i slimhinnen i tykktarmen kan gi symptomer fra denne regionen.

Angående graviditet er jo det lett å finne ut av, og etter 4 mnd med plager ville du nok ha forstått sammenhengen nå hvis du var gravid.

Jeg synes du og legen din skal gå videre med en ultralyd av området eventuelt en CT. Hvis disse undersøkelsene er normale sammen med normale blodprøver er det vanskelig å tenke seg en alvorlig årsak til plagene. En røntgenundersøkelse av tykktarmen eller en koloskopi er en tilleggsundersøkelse som kan være grunn til å gjøre. Spør legen din hva han syns.

Hvis alt er normalt vil du nok bli bedt om å se det hele an og kanskje symptomene vil gå over av seg selv.