Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter, testikkelsmerter, nyrestein, forhøyet kalprotektin.

Spørsmål

Er en mann på 57 som sliter med å fungere normalt i hverdagen. Har en stillesittende jobb så den går greit, men begynner jeg med noe fysisk kommer magesmerter og smerter i testiklene. Har følgende symptomer: Ømhet og smerte i testiklene Vondt i magens nedre del (under navlen) Slapphet når jeg gjør noe fysisk. Kan bare være å støvsuge. Magesmerter gir seg når jeg får spist. Nærmer det seg mat kommer det tilbake. Har vært hos lege diverse ganger de siste par måneder og det er konstanterer nyrestein. Dette står jeg i kø for å få fjernet. Men kan ikke se at mine symptomer skal komme av nyrestein? Har hatt det tidligere og var ikke slike symptomer da. Alle blodprøver og CRP er normalt bortsett for mangel på vitamin D som jeg har fått tabletter for. Har vært hos urolog som har sjekket og tatt ultralyd av både prostata og testikler uten at det er noe galt. Det siste fastlegen anbefalte var å gjennomføre koloskopi da de fant at kalprotection var på 295 (Hb =16,8. Leu =6,4 og Hemofec er negativ. Utfordringen er at det er 6 til 8 ukers ventetid for det. Spørsmålet mitt er om mine symptomer høyst sannsynlig kommer fra nyresteinen (ligger to der på 09, og 1,6 cm) eller bør jeg gå på privat koloskopi?

Mann 57
Svar

Hei.


Her kan egentlig ingenting sikkert sies. Jeg tenker følgende: Så lenge du har en faktisk "sykdom", altså nyrestein, som i det minste ligger omtrent i det område i magen hvor du har vondt, og ingenting annet er påvist, så er det ingen utenkelighet at det kan være disse som gir deg de symptomene du beskriver, selv om det ikke nødvendigvis er helt typiske symptomer. Det vanligste er jo akutte anfall med nyresteinssmerter, som er særdeles intense smerter, som man vanligvis ikke håndterer uten legekontakt og sterke medisiner. Hvorvidt det er disse som kan forklare plagene dine, vil du først få svar på når de er fjernet, ved å se om plagene dine da forsvinner. 

Så til dine forhøyede verdier av kalprotektin, som er det eneste andre unormale som er funnet. Dette, sammenholdt med symptomene du har, har fått legen din til å henvise deg til coloskopi, for å se om du har noen sykdom i tarmen, som forhøyet kalprotektin kan være et tegn på. Du spør om du bør utføre coloskopi privat, dvs betale for å slippe ventetid, som for tiden ligger på 6-8 uker for ditt vedkommende. Det er to sider ved den saken: Det medisinske, og det økonomiske. Når det gjelder det medisinske, altså viktigheten av å få dette gjort, så vil nok fastlegen din kunne si noe mer om dette, utfra om han/hun har mistanke om sykdom hos deg eller ikke. Når det gjelder det økonomiske, så er jo det ting som kun du kan ta stilling til, dvs om du synes du utfra din privatøkonomiske situasjon kan tillate deg selv det beløp det vil koste deg, for å få fortgang i dette. Er det viktig nok for deg, eller at du har god nok økonomi til å kunne takle en slik utgift, så kan du jo velge det. 

Et helt annet alternativ er å bruke prinsippet om "fritt sykehusvalg". Du har rett til å velge sted for denne undersøkelsen på ethvert norsk sykehus, så om du finner et sted med langt kortere ventetid, så kan du be fastlegen videresende henvisning til koloskopi dit. Du finner en oversikt over dette her:

https://helsenorge.no/velg-behandlingssted

Der kan du skrive inn aktuell undersøkelse (koloskopi) og få se hvor lang ventetid det er på de forskjellige norske sykehus. Det kan erfaringsmessig variere veldig, så om du finner et sted hvor det er langt kortere ventetid, så er jo det et godt alternativ til å betale koloskopi for egne penger. Det samme gjelder forøvrig fjerning av nyrestein. Det kan du også sjekke ventetider for på denne siden.

Jeg håper at svaret kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-