Magesmerter og halsbrann

Spørsmål

Hei.
Jeg har blitt gitt en kur med Somac 40 mg i 8 uker på grunn av funn av gastritt ved gastroskopi. Hadde magesmerter. Fikk noe forbedring av magesmerter de første 2-3 ukene, deretter noe forverring igjen. Fikk bivirkninger i form av forstoppelse og meteorisme. Den femte uken forsøkte jeg Nexium 20 mg x 2 halvannen dag, deretter byttet jeg tilbake til Somac 40 mg.
Den tredje dagen jeg brukte Somac 40 mg ble jeg veldig syk. Hele familien ble syke den kvelden. Resten av familien ble bra igjen dagen etterpå, mens jeg er fortsatt syk 4 dager senere. Symptomene er sterke smerter i bryst og hals samt trykkfølelse i bryst og hals, spasmer i halsen, hodepine og en følelse av at jeg har svelget noe altfor stort som sitter fast.

Smertene er på rundt 8-9 mesteparten av tiden. Får ikke sove og sliter med å få i meg mat.

Har trappet ned til 20 mg Somac etter anbefaling fra fastlegen. Fastlegen min har ingen forklaring på hvorfor jeg plutselig har fått disse plagene. Lurer på om du kanskje kan ha det.

Kan det være at jeg har en infeksjon i spiserøret med bakterier eller sopp?

Svar

Hei,

Du kan ha fått inflammasjon i spiserøret ditt, og av og til kan visse medisiner, feks antibiotika og visse smertestillende tabletter, gi medisinforårsaket spiserørsbetennelse. Hvis det ikke blir bedre med Somac i løpet av de neste dagene, ville jeg ta kontakt med de som utførte endoskopiet ditt og se om de vil se deg. Det er mulig du trenger et endoskopi til. Hvis de ikke lette etter H. pylori, et bakterium som forårsaker gastritt, bør du se om de kan se etter det og evt behandle deg. Du kan også ha en soppinfeksjon, men det er mer vanlig hos folk med nedsatt immunforsvar som feks folk med diabetes.
Fortsett å ta Somac med et stort glass vann og sitt oppreist når du tar piller. Du kan også heve hodeenden av sengen din med et par murstener eller tykke planker, helst flere centimeter tykke, en under hvert av de to sengebena ved hodet. Dette hjelper mot spiderørsbetennelse ved å bruke tyngdekraften til å holde syre ute av spiserøret. Det hjelper som regel ikke å bruke puter til å heve hodet.

Mvh,

Nina Bryhn, MD