Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter, kvalme, kronisk pancreatitt

Spørsmål

Jeg har hypertensjon, som vedvarte etter svangerskap i 2014. Hadde svangerskapsforgiftning uten store komplikasjoner, bortsett fra høyt blodtrykk og hovne bein. Fikk påvist tidlig overgangsalder, da var jeg 34 år gammel. Fikk påvist kronisk pankreatitt i 2017. Fikk påvist benskjørhet i 2019. Brukte Alendronat i 6 mnd. men måtte slutte pga fordøyelsesplager, sure oppstøt. I august i fjor begynte jeg å kjenne smerter og trykk under ribbeina på høyre side, pluss bitter smak i munnen på morgen og på dagtid også. Smerter ble noe mindre etter ca 2 mnd. Men kjente enda at noe var der. Ble tatt CT i februar i år, og ble funnet forkalkning og cyster i leveren. Fastlegen har ikke sagt noe om hvor mange eller hvor store cystene er og mente det er nok med å ta kontroll CT etter 1 år. Legen vet ikke hva årsak til dette kan være. Jeg drikker sjeldent alkohol, spiser variert og trener når jeg får tid. Jobber som sykepleier på natt. Jeg har fremdeles trykkende smerte, ubehag under ribbein h. side. Er av og til småkvalm, har bitter smak i munnen. Har kløe i huden, munntørhet. Ser du noen noen sammenheng her, hva er årsak til hva? Hypertensjon er genetisk, har på begge sider av familien. Men pankreatitt og nå cyster i leveren, klarer ikke å roe meg ned med bare kontroll om ett år. Jeg var veldig plaget med kvalme og oppkast og veldig uvel, kaldsvette og kraftløs sent i svangerskapet, og bare på natten.Vært på legevakten flere ganger uten de at fant noe. CRP var normal. Ble bedre da jeg brukte Gaviskon tyggetabletter før leggetid. Hva skal jeg gjøre med mine mage og lever plager? Hva årsak kan være til alt dette og hva blir prognose etter hvert?

Kvinne 45
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 45 år, som plages med smerter og trykk under ribbeina på høyre side, bitter smak i munnen og noe kvalme. Gaviscon hjelper noe. Forøvrig bruker du Amlodipin, Calsigran Forte, Creon 10000 og Esomeprasol 20 mg ved behov.

Du har fått påvist levercyster, noe som bekymrer deg, men akkurat det kan du se helt bort fra, for det har vanligvis hverken noen betydning eller årsak. Det er som hovedregel det vi kaller et bifunn uten noen som helst informasjonsverdi, og som neppe har noe som helst med plagene dine å gjøre. Det går ikke an å kjenne levercyster i form av press eller smerter under ribbeina.


Da sitter vi igjen med din kroniske pancreatitt, som oftest skyldes alkohol, men ikke for ditt vedkommende. En annen mulighet er autoimmun årsak, dvs at det er ditt immunapparat som angriper kroppens eget vev. Jeg vet ikke om det er tilfelle for ditt vedkommende, men samtidig er det viktig å være klar over at det ikke nødvendigvis vil føre til noen løsninger for deg, det å lure på hvorfor du fikk det, for så lenge det ikke er alkohol, så er jo det viktige poenget utelukket. Ellers er det å bruke Creon, slik du gjør, det som er beste løsningen, og en varig, kurativ behandling finnes jo uansett ikke. 

For dine mageplager, så kan det tenkes at årsaken kommer fra magesekken, siden Gaviscon hjalp noe, og siden jeg også ser at du tidvis bruker den syrereduserende medisinen Esomeprazol. Kanskje du skulle diskutere med fastlegen din om du burde vært gastroskopert?

Videre så bør en alltid tenke på bivirkninger av medisiner som årsak til uklare helseplager. For eksempel kan Amlodipin gi en rekke forskjellige mageplager. Det er med andre ord ingen utenkelig årsak for ditt vedkommende, og kanskje du skulle teste det ut i samråd med legen din, ved å prøve en periode uten denne medisinen. 


Videre spør du: "Ser du noen noen sammenheng her, hva er årsak til hva?"


Jeg ser bort fra levercystene dine, for det har vanligvis ingen årsak, og det er ingen sykdom. Sammenheng mellom kronisk pancreatitt og mageplagene dine kan det godt være, for kronisk pancreatitt kan gi slike mageplager som du har. Det er med andre ord også en mulig medvirkende eller full forklaring på mageplagene dine.


"Hva skal jeg gjøre med mine mage- og leverplager?"


Vedr. leveren: Som forklart trenger du hverken å tenke på dette eller gjøre noe med det. Mageplagene har jeg gitt deg mulige forklaringer på ovenfor, samt tips til hva du kan teste ut.


"Hva årsak kan være til alt dette og hva blir prognose etter hvert?"


Det er neppe en-1-enkelforklaring bak dine mageplager, og årsaken til pancreatitten din vet heller ikke jeg. 

Prognose vil avhenge av årsaker. Hvis det er pancreatitten som er årsak til mageplagene dine, så kan det hende at dette blir noe du kan kjenne av og til videre også, men hvis det f.eks. skyldes sykdom i magesekken som kan kureres, eller hvis det skyldes bivirkninger av medisiner, så er det jo stor mulighet til å bli kvitt plagene, f.eks. ved å slutte med en medisin som gir bivirkninger.


Håper at råd og info her kan være til nytte for deg. Lykke til!