Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter kun om natten, aldri om dagen.

Spørsmål

Hei, jeg skriver til deg i desperasjon og håper du kan hjelpe meg. Jeg har store søvnproblemer som følge av magesmerter over mange, mange år. Symptomene mine er som følger: Når jeg legger meg om natta, sovner jeg relativt fort. Etter noen timer, gjerne 2-3, våkner jeg av ubehag i magen. Smertene er ikke stikkende eller brennende, men mer "krampeaktige" og magen er rumlende. Kan kjennes som en følelse av at magen er skrubbsulten. Føles som smertene sitter i øvre del av magen. Iblandt har jeg også smerter bak øvre del av ryggen/nyrene. Det eneste jeg kan gjøre er å stå opp, og gå litt rundt i leiligheten. Dette lindrer smertene og jeg kan legge meg igjen. Jeg våkner igjen og igjen på denne måten hele natten, og søvnen oppleves som svært usammenhengende. Disse magesmertene får jeg hver natt, og jeg har hatt det slik i minst 7 år. Jeg har ALDRI vondt i magen på dagen, smertene kommer kun når jeg har ligget i sengen i et par timer. Jeg har vært på gastroskopi og koloskopi og tatt allergiprøver - alt ser bra ut. Jeg har prøvd alle mulige kostholdsendringer, og jeg har optimalisert søvnhygienen. Jeg er desperat. Jeg er blitt diagnostisert med IBS, og her er jeg i dag. Jeg sover så lite at det går ut over hele hverdagen min. Har fått vallargan og cirkadin for å sove bedre, disse hjelper ikke da jeg uansett våkner av smertene. Det merkeligste symptomet som jeg ønsker å trekke frem til deg er at jeg aldri opplever det minste ubehag eller problem med magen på dagtid. Jeg har aldri sure oppstøt eller halsbrann. Har du noen tips om hva jeg kan gjøre? Kan helsevesenet hjelpe meg noe mer her? Tusen takk for svar.

Mann 28
Svar

Hei.


Det er vanskelig å skulle komme opp med noen gode nye ideer eller innspill, når du ser ut til å være korrekt og fullstendig utredet allerede. Det hadde vært meget enklere om du f.eks. ikke hadde vært gastroskopert, da kunne jeg jo ha sagt at du burde fått gjort den undersøkelsen. Det eneste jeg ikke ser at du skriver noe om, er om du er utredet for cøliaki, (blodprøver i første omgang) og avføringsprøver (kalprotektin, hemofec) som vil være med å bekrefte at du ikke har noen sykdom i magen, dersom de er normale.  Hør med legen din om det er gjort, eller om du burde gjøre det. Det høres med til en fullstendig utredning av diffuse mageplager slik du har.

Det med at du har plager utelukkende om natten, da du ligger i horisontal stilling, får en til å tenke på om det kan dreie seg om en refluxsykdom, hvor mageinnhold og syre beveger seg oppover spiserøret, som følge av at tyngdekraften ikke lenger er med å holde det nede i magesekken slik det gjør når vi er i vertikal stilling om dagen. Reflux skyldes en ikke optimalt fungerende lukkemuskel/ "ventil" i mellom magesekk og spiserør.  Jeg synes godt at du kan diskutere den muligheten med legen din. Du bør også teste ut om plagene blir mindre eller forsvinner, om du sover i halvsittende stilling. Legg en dyne eller to under hele overkroppen og/eller tykke bøker under sengeenden i hodeenden av sengen. Da vi det kunne motvirke at magesekkinnhold rennerover i spiserøret. Dersom en slik sovestilling og test demper dine nattlige plager, taler det sterkt i retning av at dette kan dreie seg om reflux. Det finnes også en medisin som kan prøves, Gaviscon. Den legger seg som et geleaktig "lokk"over mageinnholdet, og kan noen ganger hindre tilbakeslag av mageinnhold opp i spiserøret. Det er en helt ufarlig medisin som du kan forsøke. 

Hvis det å sove i halvsittende stilling virker bra, har du ikke bare stilt sannsynlig diagnose, men også funnet en god løsning på problemene dine, så test for all del ut dette. Du må prøve det over flere netter, for du kan ikke trekke noen sikre konklusjoner etter kun en eller noen få netter. Du kan også teste ut om det å ikke spise om kvelden kan gi deg bedre netter, f.eks. ikke spise etter klokken seks. Hvis det virker bra, så har du en god løsning der også.


Håper at du kan ha nytte av rådene her, lykke til!