Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter kan være galleblæreproblem

Spørsmål

13.des: hadde spist pinnekjøtt ved 17-18 tiden. Ingen alkohol. Kl 22 hjemme fikk jeg plutselige magesmerter, og la meg ned på gulvet, kaldsvettet og hyperventilerte. Varte 20-30 min. deretter helt smertefri og ingen andre symptomer.

Dagen etter var jeg kvalm og magen var litt sår. Lett kvalme varte i 3-4 dager, Ingen flere symptomer enn lett kvalme påfølgende dager. 26.des våknet jeg etter et julebord, der vi spiste pinnekjøtt og drakk en god del vin hos venner. Etter frokost begynte jeg å bli kvalm, etter noe timer begynte jeg få magesmerter, som økte i smerte. Smerten var konstant i øvre del av mage/buken/midt i mellomgulvet, noe stråling i rygg. Frysning og verking i kroppen forsvant med paracet. Smertene i magen var konstante 1 sted, kunne føltes som et jevnt trykk og noe verking/svie, samme sted.

Magesmertene vedvarte 1 døgn, og ved forsiktig inntak av mat og drikke (vann og cola), så økte smertene. Etter 1.døgn 27.des, så gikk det bedre, men kom tilbake , og varte noen timer av gangen. Etter 2 døgn til så var smertene borte, men hadde kraftig kvalme fortsatt. Ingen oppkast de 2 døgnene. 3.døgnet (28.des) var jeg bare sliten i kroppen og magen, men fortsatt kvalm. Jeg spiste mat og merket ikke smerte. Avføring virket normal. 4.dag (29.des) Kvalmen fortsatte, men mye bedre. Spiste normalt, 5.dag (30.des), våknet med litt murring i magen, høyre side. Etter 1 time våken så økte smertene og strålet ut i ryggen.

Smertene nå var ikke som første dagene, men lokalisert noe lengre ned og på høyre side. Etter 1 time roet det seg, smertene forsvant helt, og kjente deretter bare at magen var sår/mørbanket og lett kvalme. Ikke spist mat før det skjedde. Resten av dagen spiste jeg normalt 6.dag (i dag 31.des), våknet med murring i magen, som raskt ble sterke magesmerter, både høyre side og midt på, strålte ut i magen. Sterke smerter i ca 40 min, så gikk smertene over, bare etterfulgt av samme som dagen før, sårhet i mage og lett kvalme. Ikke spist mat før det skjedde.

Kvinne 45

Kvinne 45
Svar

Hei! Det høres veldig ut som galleblære problem, men denne har du fjernet. Det kan dog oppstå lignende plager selv etter at blæra er fjernet. Smerten kommer etter matinntak og har begrenset varighet. Kvalme taler også for at problemet sitter i øvre del av magen. Bukspyttkjertelbetennelse kan gi lignende smerter, men er mere konstant over dager. Jeg vil anbefale deg å få dette undersøkt av fastlegen med blodprøver på lever og bukspytt. At det skulle komme fra tarmen er mindre sannsynlig. Avføring beskriver du som normal. Jeg ønsker deg god bedring