Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter i to år, ingen undersøkelser viser noen tegn til sykdom

Spørsmål

Hei! Har smerter i høyre side av magen, ned mot lysken . Press ned mot underlivet forekommer også. Noen ganger litt smerte på venstre side også. Litt sviende smerte lik betennelse smerte. Merkes også i høyre siden av ryggen noen ganger. Hvis jeg trykker på venstre og høyre side, gjør det vondt. Ikke blitt noe bedre på 2 år. Kanskje mer konstant smerte. Har hatt dette i 2 år til sommeren. Har sjekket mage og tarm. Ingenting unormalt. Sjekket eggstokker: normalt. Sjekket kroppen med ultralyd, betalte tjenesten selv. Cyste på nyre, men de sa at det er normalt. Hatt syste på livmor, så den og livmorhals er fjernet. Har hatt forhøyede leverprøver, men de er blitt normale. Fikk beskjed at var ingenting med blindtarm heller, da de tok gastroskopi og koloskopi. Litt forhøyet kolestrol 8,3 tror jeg det var. Er nok overvektig 150 cm og 66 kg. Så nå lurer jeg på om det kan være noe alvorlig, er iallefall ikke noe behagelig eller normalt. Spurte om ct røntgen, men fikk til svar at det var høy stråling. Ble veldig fokusert på alkohol da leverprøvene var for høye, og de gikk ned. Har ikke rørt en dråpe alkohol siden begynnelsen av februar, men har fortsatt like smerter. Så nå lurer jeg på om du har noe svar hva det kan være.

Kvinne 47
Svar

Hei.


Du har hatt dette i 2 år, og det at du da i løpet av såpass lang tid ikke har blitt sykere, taler ihvertfall sterkt imot at dette skulle skyldes alvorlig sykdom som f.eks. kreft. Det er viktig å vite, siden du nå forteller at du bekymrer deg for alvorlig sykdom.


Du er svært grundig utredet uten at man har funnet tegn til sykdom hos deg, og det er bra. Det betyr som hovedregel at man faktisk heller ikke har noen sykdom. Det er heller ikke slikt at alt en kjenner fra kroppen, f.eks. ubehag fra magen, skyldes sykdom. Luftsmerter kan f.eks. kjennes der du kjenner dine smerter, og det er jo ikke en sykdom.


Du bør ta en urinprøve for å se etter blod i urinen, for blod i urinen kan indikere nyrestein, og det kan gi slike plager som du beskriver. Hvis det er blod i urinen, bør du utredes for nyrestein, med CT med kontrast av nyrer.


Men alt i alt er det nok mest sannsynlig at du ikke har noen sykdom, og luftsmerter er helt klart en mulighet. Det at det er vondt når du trykker der du sier, kan tale i retning av dette, især når bildeundersøkelser og tarmundersøkelser ikke viser tegn til sykdom.


Leger jobber gjerne ved å at den ene sykdommen etter den andre utelukkes, og er fornøyde med å få negative svar på utredninger, dvs at pasienten ikke har noen tegn til sykdom. Men pasienten vil gjerne ikke bare vite hva han/hun IKKE har, men hva smertene skyldes. Derfor tenker jeg at det nå er viktig at du spør legen din direkte om hva legen tenker er årsaken til plagene dine, altså ikke bare om hva slags sykdommer du ikke har, men om legen har noen tanker om hva årsaken til plagene dine er. Da kan du også spørre direkte om det er mulig at det er luftsmerter du har.


Har du det, så kan du forsøke medikamentet Minifom, som er reseptfritt. Det kan hjelpe mot luftsmerter. 

Håper at svaret og rådene kan være til nytte. Lykke til.