Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter, diaré, hudutslett, sopp i munnen

Spørsmål

Jeg er født med atopisk eksem, å nå i voksen alder kommer det mer og mer flekkvis eksem, i ansikt og på kroppe i tilegg til soleksem og svette eksem.. Om det har noen sammenheng vet jeg ikke? Jeg har slitet med magen min i 8 år. Intense smerter, så vondt at jeg må legge meg ned i fosterstilling. Det er et skikkelig press i magen ,magen står utover etter et måltid . min lege mener det bare er luft. Men hvorfor? Noe mat kan jeg fint spise uten å bli dårlig. Men spiser jeg noe magen ikke tåler så kan jeg bli sittende på do i 1 time med diaré (å selv da gjør det vondt). Dette skjer flere ganger i uken. Funnet ut at det verste å spise i matlagning er: melk, men, egg, sjømat, eple, sjokolade, løk, pasta etc. (Pasta spesielt er min verste fiende) så lager all mat med laktosefrie produkter. Men det er enda ikke påvist at jeg har noen allergi. Føler meg maktesløs. Lei av å hele tiden måtte prøve meg frem med hva som er trygg mat. De siste årene blomstrer soppinfeksjonene over alt på kroppen. Startet på armene så vidre til bryst og skuldre. Har tidligere hatt mye sopp problemer i underlivet også. Men nå har det kommet seg i munnen også! Om det spiller noen rolle så har jeg allergi for mye (er vel pga atopisk eksem?) Dyrepels, støv, pollen etc. Kjenner jeg er litt lei av problemene som bare følger meg, tar jo aldri slutt. Hva kan gjøres? Er lei av å tenke på det jeg spiser og ikke minst all denne smøre jobben med sterke kremer på noe som ikke forsvinner. Føler jeg ikke blir tatt seriøst hos legen min. Dette er noe jeg har tatt opp i mange år. Noe må vel kunne testes på et vis?

Kvinne 27
Svar

Hei,


Slik det høres ut for meg burde du utredes for Crohns sykdom. Dette er en sykdom som angriper hele tarmsystemet, dvs fra munnen til endetarmsåpningen. Hvis du ikke har Crohn's er det mulig at du har irritabel tarm, og det er en tilstand som også trenger tilsyn. For å se om du har Crohns kan man i tillegg til vanlige blodprøver som sjekker blod og elektrolytter, sjekke et protein i avføringen, calprotectin, som ofte er forhøyet i inflammatorisk tarm sykdom som Crohns,  man kan foreta spesielle prøver på hvite blodlegemer, scintigrafi, og man tar blodprøver som sjekker for visse proteiner og andre markører for Crohn's. I tillegg kan man evt ta et koloskopi og/eller gastroskopi hvis blodprøvene ikke gir et klart svar, men man fremdeles tenker at du kan ha Crohn's klinisk. 

Jeg er ikke helt sikker på hva du mener med at du har soppinfeksjoner på huden din. Crohns kan gi mange forskjellige utslag i huden, fra sår og knuter til psoriasis og pigmenttap i huden. Jeg ville derfor fokusere på magen din da det er godt mulig at hudproblemene dine, inkludert soppen du har i munnen, kan være relatert og kan bli bedre hvis man behandler en eventuelt underliggende tilstand som Crohns. 


Her er lenker til artikler du kan lese om tarmsykdommer. 

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/tykktarm/artikkel/crohns-sykdom/68996728

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/cøliaki/artikkel/symptomer-pa-sykdom-i-magen-eller-tarmen/69001624

https://www.lmfnorge.no/Magesmerter/Diagnoser/Morbus-Crohn


Lykke til!


Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-