Magesår

Spørsmål

Del 1: Svigerfar ligger for døden pga. kreft. Mens jeg er hjemme med barna, har mannen min vært med å pleie ham. Antar at han kan ha vært i kontakt med kroppsvæsker som svette, blod, sårvæske, spytt etc. og ikke vasket seg på hendene før han har vært på mobilen. I går kveld hadde han tastet på mobilen i en 1/2 time før han ifbm. sex hadde en finger i munnen min. Tok 30 sek. før jeg kom til å tenke på dette, og fikk helt angst! Kan kreft smitte på denne måten? Hvis nei, hvordan kan man være sikker på det? Del 2: Var høsten 2017 plaget med kvalme, dårlig matlyst og trykk/press øverst i mellomgulvet. Fikk Esomeprazol pga. rødhet øverst i spiserøret, påvist av kamera gjennom nesen. Normal gastroskopi. Ferdig m. Esomeprazol jan. 2018. I mars 2018 tok jeg ny gastrosk. som viste "lett kronisk uspesifikk betennelse i nederste del av magesekken (antrum)". Innsendte vevsprøver påviste dette. Legen som gjorde undersøkelsen fant ikke noe galt. Trodde først han hadde påvist H. Pylori, da en vevsbit i prøverøret så rosa ut, men mente det var selve vevet som var svakt rosa. Gikk på Zantac 4 uker, og påfølgende 4 uker Ranitidin, gradvis nedtrapping. Ferdig med medisiner i mai. 1. Hvorfor fikk jeg betennelse i magesekken bare 2 mnd. etter jeg hadde gått på Esomeprazol? Drikker ikke alkohol og ikke gått på andre medisiner. 2. Har en svært stressende hverdag, kan det forårsake slik betennelse? 3. Er denne betennelsen det samme som lett magesår eller begynnelsen til magesår? 4. Kan det utvikle seg til kreft, eller er risikoen større for å få kreft om man har en slik diagnose? 5. I og med at den er kronisk, vil jeg aldri bli helt kvitt den? 6. Er det noe spes. jeg bør tenke på ifht. kosthold? 7. Når bør jeg ta ny gastroskopi? Siste ukene har jeg følt et ømt område i magen, spesielt hvis jeg ler kraftig eller vrir meg, rett under h. costalbue. Ellers ingens symptomer. Hva kan det ømme være? Redd for at betennelsen har utviklet seg til magesår eller kreft!

Kvinne 37
Svar

Hei! Del1: Det er ingen risiko for smitte/overføring av kreft på denne måten. Kreft smitter ikke. Smitte brukes om infeksjoner. Overføring av kreftceller mellom mennesker forekommer heller ikke. Grunnen er at immunforsvaret oppfatter cellene som fremmede og destruerer dem. Infeksjoner kan naturlig nok overføres på denne måten ved dårlig håndhygiene, men det er det ingen grunn til å tro eller at svigerfar hadde noen pågående infeksjoner ( diaré mm). Del2: 1. Betennelse i magesekken kan oppstå i løpet av kort tid selv om du nylig hadde brukt syrenøytraliserende. Stress og genetikk er viktige faktorer. stress og adrenalinrespons er en av de viktigste årsakene til magesår eller betent slimhinne.3.Ja betennelse, gastritt kan over tid utvikle seg til magesår. 4. Risiko for kreftutvikling er helt ubetydelig. Derimot kan magekreft debutere som et sår. Refluks plager med surt mageinnhold opp i spiserøret øker risiko for kreft, men veldig liten risiko. 5. Det er viktig å redusere utløsende årsak.  Stress bør reduseres. Unngå mye kaffe og sterk mat. Forsiktighet med Ibux preparater. Da vil det sannsynligvis forsvinne helt. 6 nevnt over, regelmessige måltider, unngå store måltider sent på kvelden. røyking må unngås. Ny Gastroskopi må vurderes ut fra klinikk. Du har ikke hatt positiv helicobakter. Med tanke på kreftfare er det ikKE nødvendig med kontroller. Smertene kan være muskulære (mest sannsynlig). Magesår er lite sannsynlig. Det gir konstant sterke smerter. Kreft er også helt usannsynlig