Magerumling

Spørsmål

Jeg har store problemer med at det rumler i magen min. Har mye luft i magen.

Selv tror jeg årsaken er mest psykisk. Jeg har konstant angst for at det skal rumle i magen min. Gruer meg veldig for å være sammen med folk hvor det er veldig stille. F.eks. på skolen. Dette er et veldig stort problem.

Jeg har veldig ofte behov for å gå på do. Men det tar ikke lang tid før magen min blir like "urolig". Dette gjør meg veldig nervøs, og hindrer meg i å gjøre ting jeg har lyst til.

Jeg har ikke snakket med noen om dette, annet en en god venn. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne, 15 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er nok vanligst at årsaken til slike "rumleplager" er psykisk. En sjelden gang kan det skyldes en magelidelse, men da er det ofte andre, ledsagende symptomer fra magen.

Dette blir en ond sirkel, du er redd for at det skal rumle, og magen reagerer på nervøsiteten din ved å ..... rumle mer!

Det er lett å si; men du bør slappe mer av i slike situasjoner og bare la det rumle. Det er helt naturlig, og alle opplever det fra tid til annen og i avrierende grad. Etterhvert vil du ikke oppleve dette som farlig og magen vil rumle mindre. Noen har glede av å spise litt innimellom for å la magen slappe av med litt mat (ofte oppfattes rumlingen som sult), men noen får mer rumling når de spiser.

Du kan også lese litt på linken over til høyre om luftplager i tarm.