Mageplager

Spørsmål

Hei!
Jeg har flere ganger tidligere hatt problem med magen, og har gjenomgått 2 endoskopi de siste 2 årene uten å finne noe spesielt galt. Sist gang jeg var til lege fikk jeg beskjed om at dette kunne skyldes psykisk stress som jeg har hatt de siste tre årene og fikk syrenøytraliserende for å dempe produksjon av syre. Men det hjalp ikke. Fikk bare mye luft i magen og måtte slutte med disse, dette er 6 måneder siden. Etter dette hadde jeg påfølgende to måneder med smerter på begge sider av magen, men som ble bedre etter at jeg spiste mye blåbær i en periode som jeg har lest lindrer betennelse i fordøyelsessystemet. Selv om smerten forsvant fortsatte problemet med løs mage i hele perioden, og ofte diaré, noe som jeg fortsatt er plaget med. Nå har jeg fått nye smerter på høyre side av magen ved bukselinningen, og får vondt om jeg trykker inn med fingrene. Punktet sitter gangske langt inne, og er begrenset, jeg kjenner at bekkenbeinet også er ømt. Smertene kan også gå ned i høyre testikkel, og ned over høyre bein. Jeg legger på meg selv om jeg går på toalettet 4-5 ganger om dagen, er trøtt hele tiden, og er plaget med oppblåst mage, som igjen fører til kvalme og øm nakke og skuldrer. Reagerer også på nesten all slags mat, får luft i magen og resultatet blir usedvanlig høy aktivitet i magen. Kan da gjerne gå 8-10 timer før luftplagene er borte.
Jeg drikker alkohol en til to ganger i uken, røyker nesten ikke, trimmer mye sommeren og lite vinterhalvåret. Har vært plaget med mye motgang de siste 2-3 årene, men som jeg føler ikke burde ha noen innvirkning på dette nå. Jeg er 179 cm og veier normalt 85 kg, nå veier jeg 90.

Mann, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Du skriver at du har hatt 2 endoskopier, men ikke hvilke. De to vanligste er gastroskopi for magesekken og coloskopi for tykktarmen. Hvis det er en av disse undersøkelsene du ikke har hatt, bør du få gjort det, som ledd i utredningen av dine plager.

Det første jeg tenker på når jeg leser om dine plager, er en tilstand som heter irritabel tykktarm. Dette kan du lese mer om i vedlagte link.
Det er ikke egentlig en "sykdom", men mer en "tilstand" hvor tykktarmen er mer følsom eller aktiv enn vanlig, og reagerer lettere på forskjellige ting, ikke minst stress og psykiske komponenter.

En stiller ikke denne diagnosen før en har utelukket annen fysisk sykdom, og det gjør man altså med coloskopi, undersøkelse av avføring mhp. blod ("hemofec") og evt sykdomsfremkallende bakterier (dyrkningsprøve).
I tillegg synes jeg at du burde bli sjekket for evt matvareintoleranse, f.eks. gluten og melkeprodukter, som er ikke uvanlige tilstander.

Hvis alle disse undersøkelsene ikke gir noen forklaring på dine plager, vil det være naturlig å tenke på tilstanden "irritabel tykktarm".
Det at du har hatt dine plager over lengre tid, samt at du sier at du har hatt mye psysisk påkjenning, er også momenter som taler for dette.
Hvis det er dette du har, så er der ingen behandling som "kurerer" tilstanden en gang og for alle, man må mere lære seg til å leve med plagene og selv finne ut hva som bedrer og hva som forverrer tilstanden.
Det man evt kan bruke av symptomdempende medikamenter, hvis man har irritabel tykktarm er bl.a.:
Imodium: mot diare, kun i korte perioder av gangen
Minifom: mot luft
Noen kan bli litt generelt bedre av et medikament som heter Surmontil, det er primært et antidepressivt middel, men kan ha en god virkning på irritabel tykktarm av og til. Har du ille nok plager, vil det muligens være smart å drøfte med din lege om du i det minste skulle forsøke det, det vil jo ikke skade å forsøke uansett.

Det at du legger på deg, betyr at du enten spiser for mye eller feil type mat, i forhold til hvor mye du beveger deg. Det har neppe noen direkte sammenheng med plagene ellers.

Jeg ønsker deg lykke til videre !