Mageplager

Spørsmål

Har vært plaget med ekstrem gassdannelse i tarmen (tykk), stor og utspilt mage, smerter øverst imagen når jeg sitter og på venstre side , økt sultfølelse og vekslende avføring (treg/løs).
Det er tatt mye blodprøver uten resultat, bortsett fra litt forhøyete leververdier (alat)
Plagene begynte etter en treningstur hvor jeg måtte på do og hvor jeg brukte gress/mose som dopapir (det gikk endel timer til jeg kom hjem og fikk dusjet).
En tid etter treningsturen ble jeg veldig øm i korsryggen , og det forsatte med plagene som nevnt ovenfor.
Det jeg lurer på er om jeg kan ha fått noen form for bakterier/parasitter i tykktarmen og om det finnes noe form for avføringsprøver som eventuellt kan påvise det.
Var utsatt for en dykkerulykke omtrent på samme tid,tok derfor kontakt med en psykolog for å bearbeide den hendelsen, han mener det ikke foreligger noe psykisk bak plagene.

Mann, 32 år

Svar

Hei !

Det er ikke mulig at du har fått bakterier eller parasitter inn i tarmen din, via endetarmsåpningen, når du tørket deg med gress og mose. Dette er den enkleste delen av spørsmålet ditt.

Om bakterieprøver:
Ja, det er lett å undersøke om der er sykdomsfremkallende bakterier eller parasitter i tarmen. Da leverer du inn en liten mengde avføring på et prøveglass du får hos legen, og dette blir sendt til sykehuset for dyrkning og undesøkelse. Det kan være greit å få gjort denne undersøkelsen for din del, selv om dine symptomer ikke egentlig gir noe spesielt stor mistanke om slik infeksjon. Men da det er en enkel undersøkelse å utføre, og en hittil ikke har funnet forklaringer på dine plager, så foreslår jeg dette.
Spesielt hvis du har vært i utlandet m.v.

Du sier at det har vært tatt blodprøver uten resultat.
Jeg vet ikke hvilke blodprøver som er tatt. Jeg vet imidlertid at der finnes svært mange mennesker med udiagnostisert cøliaki og laktoseintoleranse. Dine symptomer kan passe med disse tilstandene, men dog betyr ikke det at jeg påstår at du har dette, men sjekk med din lege at dette er undersøkt.

Jeg tenker også at det er mulig at dine plager kan være magesyrerelatert.
Derfor er gastroskopi en mulig undersøkelse. (Gastroskopi: undersøkelse med fiberoptisk slanke ned i magesekken.)
Finner man ingen ting på denne, kan du be din lege om å vurdere om en coloskopi vil være aktuelt. (Coloskopi: undersøkelse av tykktarmen med fiberoptisk slange)

Dersom alle disse undersøkelsene ikke gir noen forklaring på dine plager, og du evt ikke har noen sikker sykdom i det hele tatt, så er det fullstendig mulig at du plages av tilstanden som heter "irritabel tykktarm".
Dette kan du lese mer om i vedlagte link.

Din forhøyede "leverprøve" ALAT bør ikke bli "hengende i løse luften".
Om ikke legen din vet årsaken til dette, bør han ta flere blodprøver for å finne ut av årsaken, f.eks. mhp hepatitt, og evt en ultralyd av leveren.
Blant de vanligste årsakene til forhøyde leverprøver er for høyt alkoholinntak, medikamentbruk, stor overvekt.

Håper dette gir deg litt hjelp til å gå videre med saken, og ønsker deg lykke til !