image: Mageplager, oppblåsthet og gul avføring behøver ikke å skyldes sykdom

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?


Mageplager, oppblåsthet og gul avføring behøver ikke å skyldes sykdom

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 27 år på rundt 125 kg og 188 cm. Noe er muskler, men det er vel for det meste fett. Jeg har ofte smerter i mellomgulvet og venstre nedre kvadrant av buken (til venstre over underlivet). Mistenker tykktarmen, da det er verst etter et fett måltid.

Hvis jeg blir oppblåst etter et måltid stråler smertene til flankene og ryggen. Har også tidvis pulserende smerter i høyre buk/flanke Fastlegen sier at jeg har betennelse i magesekk og spiserør, noe som gjør at jeg er en del kvalm og får ubehag ved svelging av mat.

Har også ofte markant gul illeluktende avføring som kan være enten hel og (glatt) eller halvt om halvt med rennende og biter. Kan det være slik at avføring blir gul ved inntak av mye fett?

Alt av blodprøver og avføringprøver har vist seg negativ. Har også tatt helsesjekk med ultralyd (lymfeknuter, spiserør, bukspyttkjertel, lever, milt, blære, tynn/tykktarm, skjoldbruskkjertelen, magesekk, og testikler). Alt så bra ut med unntak av en forstørret milt som legen mente var i grenseland for et avvik.

Tykktarmen fikk han ikke sett da det var for mye luft. Har i to perioder brukt Somac 20 mg over 10 dager. Merket forbedring på kvalmen.

Mann 27
Svar

Hei.

Magesmerter kan man få som følge av sykdom, men også av ikke-sykdom, for eksempel luft. Det er derfor riktig å bli grundig utredet, slik at en kan få utelukket sykdom som årsak til mageplagene. Hvis ikke en finner sykdommer eller medisinske årsaker til mageplagene, så vil man i en del tilfeller ende med å stille diagnosen irritabel tarm. Det er egentlig ikke en sykdom i seg selv, men mer en betegnelse på en viss type mageplager som ikke en finner noen medisinsk forklaring på. Smerter, varierende avføring, tidvis diare, hyppig avføring og eventuelt slim er typiske eksempler på symptomer på irritabel tarm.

Det finnes ingen prøver av noe slag som kan bekrefte eller avkrefte "irritabel tarm", da det ikke foreligger noen sykelige prosesser ved denne diagnosen. Det betyr at diagnosen stilles på bakgrunn av typiske symptomer, og først etter at alt annet er utelukket. Det er ingen utenkelighet at du kan ha dette, men samtidig kan jeg ikke bekrefte det, for jeg vet ikke hva du har tatt av blodprøver og avføringsprøver.

Du kan gjerne sjekke med legen din om du har undersøkt følgende:

  • Blodprøver: cøliaki, laktoseintoleranse, matvareallergier, stoffskifte
  • Avføringsprøver: Hemofec, kalprotektin, parasitter / innvollsorm

Du skriver at det var mye luft i tykktarmen din ved ultralydsundersøkelse. Det kan jo kanskje antyde at det kan være årsaken til plagene dine, for luftsmerter kan avgjort gi smerter. Og i venstre nedre kvadrant er det lett at luft står og stanger før den til slutt slippes ut, for der går tykktarmen i en vinkel over i endetarmen, og der kan luft stå og trykke og gi smerter.

Du kunne forsåvidt tillate deg å forsøke Minifom, som er et ufarlig og reseptfritt preparat mot luftsmerter. Hvis du vil det, så bruk det daglig over for eksempel et par uker, så du får dannet deg et sikkert bilde av om det virker eller ikke.

Det høres også ut som at din fastlege kan ha rett i at du kan ha plager fra magesekken også, både pga symptomene dine og ikke minst fordi du hadde god effekt av den syredempende medisinen Somac. Men det er ikke gitt at det kan forklare plagene dine fra lenger ned i magen.

Gul og illeluktende avføring er i grunnen ikke noen konkret eller typisk symptom på noe som helst, jfr ditt spørsmål, så det er vel en observasjon med heller liten informasjonsverdi i dette bildet.

Mitt råd til deg er å gå gjennom sjekklisten ovenfor med fastlegen din, og er alt dette gjort og ikke viser tegn til sykdom, så kan du diskutere med legen din om en kanskje skal tenke i retning av irritabel tarm. Da det ikke er en sykdom, så finnes det heller ingen spesifikk behandling, men en vet at det å få grundig informasjon om diagnosen og ikke minst det å slippe å lure på om en kan ha en sykdom, kan virke gunstig inn på irritabel tarm.

Jeg håper at rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsfoto øverst: Monster e / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-