Mageplager og Somac

Spørsmål

Hei!
Jeg gikk til fastlegen min i juli i år og fortalte han om smerter mellom skulderbladene. Fikk da beskjed om å forsøke Somac 20 mg i 4 uker. Han fortalte meg bare upresist at hos unge så skyldes smerter vanligvis 'problemer' med mage og tarm. Seponerte medisinen selv etter halvannen uke siden jeg hadde fått magesmerter, luftplager og forstoppelse, i tillegg til at ryggsmertene ikke var blitt bedre. Disse plagene ble borte etter seponering.
Fortalte fastlegen at jeg hadde seponert på grunn av de overnevnte problemene og fikk beskjed om å forsøke Somac 20 mg i 4 uker på nytt, men seponere dersom samme problemer oppsto. Det gjorde de etter omtrent 2 uker og seponerte da. Denne gangen gikk magesmertene ikke over etter seponering, selv om forstoppelsen gikk over. Omtrent 4 måneder senere fikk jeg utført gastroskopi. Der ble det funnet at jeg hadde betennelse i mageslimhinnen. Fortalte legen at jeg hadde forsøkt somac 20 mg i to uker før og at medisinen ble seponert på grunn av magesmerter. Fikk likevel beskjed om å bruke Somac 40 mg i 8 uker. Fikk også beskjed om at gastritten var forårsaket av Ibux, bare på grunnlaget av at jeg hadde brukt Ibux en gang i livet og ikke hadde Heliocobacter Pylori bakterien.
Så fremt magesmertene mine skyldes gastritten, tenker jeg at det ikke kan stemme at gastritten er forårsaket av Ibux. Dette fordi magesmertene mine begynte omtrent en måned før jeg brukte Ibux. Da brukte jeg Ibux i to uker og merket ingen forverring av magesmertene verken under kuren eller etter. Begynte på 2 ukers antibiotikakur 2 dager før gastroskopi pga positiv borreliose IgM.
Nå har jeg brukt Somac 40 mg i snart 5 uker og har fremdeles magesmerter. Fastlegen min mener at 20 mg i 4 uker skal holde, mens gastroenterologen (som utførte gastroskopien) holder fast på at jeg må bruke 40 mg i 8 uker for å kunne vurdere effekt. Burde jeg seponere Somac nå eller forsøke en annen type medisin? Burde jeg gjøre nye eller andre undersøkelser?

Svar

Hei.

Jeg synes du skal fortsette ut de 8 ukene som gastroenterologen foreslo, med 40 mg daglig. Det han/hun sa om at det kan være nødvendig for å vurdere effekt, stemmer ofte.
Dersom du ikke har blitt bedre da, bør du kanskje prøve et annet medikament, f.eks. Nexium, Losec eller Lanzo.

Jeg ser ikke umiddelbart hvilke evt andre undersøkelser du burde gjøre, for det er jo enhver grunn til å tenke at det man fant på gastroskopien, er det som forårsaker plagene dine.
Men samtidig er det et prinsipp som man må ha i bakhodet, at dersom en behandling ikke virker, så må en revurdere diagnosen, altså ta stilling til om det man fant, faktisk, var det som gav plagene, eller om det kan være noe annet i tillegg, som gir plager.
Men i første omgang tenker jeg også slik gastroenterologen har gjort her.

God bedring.