Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mageplager og kviser

Spørsmål

Har slitt med mage- og/eller tarmproblemer mesteparten av livet mitt. Morninger kan ofte være tøffe, spesielt hvis jeg har fått for lite søvn, siden jeg våkner ofte kvalm og dårlig. Problemer oppstår gjerne mens jeg spiser eller etter mat, spesielt hvis måltidet inneholder mye kalorier/karbohydrater eller er litt tungt å fordøye. Kan også bli dårlig dersom jeg har gått en lengre stund uten å spise noe. Jeg merker kanskje mest av hodepine, dårlig konsentrasjon og fokus, dårligere minne, trøtthet, irritasjon osv., kanskje best beskrevet på engelsk som "brain fog". Symptomene går mye bort dersom jeg får i meg et nytt måltid. Sliter også en del med forstoppelse og påfølgende diare og verke i muskler og lavt energinivå. Har ganske dårlig hud og en del akne, med en del arr på ansikt og rygg over årene, antibiotika hjalp ikke noe med kvisene. Spekulerer i hvordan symptomene er knyttet til fordøyelse, evt. for mye/for lite magesyre. Har en far som har slitt med samme problemene, som lever på en nokså mager og stabil kost. Har vært til gastroskopi uten at det ble funnet noe spesielt.

Mann 26
Svar

Hei.


For det første tror jeg nok du gjør rett i se på mageproblemene og kviseproblemene hver for seg, og ikke se etter evt sammenhenger, slik jeg ser du gjør. Jeg kan heller ikke se for meg at det handler om for mye eller for lite magesyre, slik du også er inne på.


Dine mageproblemer må utredes, og gastroskopi er bare en del av dette. Det at gastroskopien ikke viste noe galt, er veldig bra, for det betyr at da vet vi at du ikke har synlig sykdom i magesekk eller spiserør, som f.eks. katarr, magesår, spiserørsbrokk, reflux m.v.

Det jeg synes du skal gjøre, er å få utredet om du kan ha cøliaki eller laktoseintoleranse. Det undersøkes i første omgang med blodprøver. Finner legen ikke noe da, er det meget mulig at du ikke har noen påvisbar sykdom i fordøyelsessystemet, og det er meget viktig for deg å vite at det på ingen måte er slik at man nødvendigvis har noen sykdom, selv om en har diverse plager fra magen. Det er tvert i mot ganske så vanlig. Noen får da diagnosen "irritabel tarm", som er en diagnose som kun kan stilles, om alle andre aktuelle sykdommer er utelukket. Det finnes ingen prøver eller utredninger som kan avkrefte eller bekrefte denne diagnosen, det er en diagnose som stilles på bakgrunn av typiske symptomer, og forøvrig ingen andre påvisbare sykdommer.  Har man det, så er det ingen direkte kurerende behandling, logisk nok, siden det ikke er en "sykdom" som sådan, men mer en "merkelapp" eller beskrivelse av mageplager uten påvisbar årsak. Den viktigste delen av behandlingen går ut på at man får stilt diagnosen og får grundig informasjon om hva dette er, slik at du slipper å spekulere i om du har noen sykdom eller ikke, for bare det i seg selv er en bekymring som virker negativt inn på mage-tarmfunksjonen. Og så vil man etterhvert lære sin egen mage å kjenne, slik at en kan innrette seg best mulig, ved å unngå matvarer og spisemåter som virker negativt inn. Du opplever jo f.eks. at tungt fordøyelig mat kan gi deg plager. Da bør du bli mer systematisk på å unngå slike matvarer, og heller spise det du merker fungerer best. Det samme gjelder det at du ikke føler deg helt bra om det går for lenge mellom måltidene. Det finnes ingenting å gjøre med det annet enn å huske å spise oftere, men det kan til gjengjeld virke meget bra, om en har plager som følge av å spise for sjeldent. Det samme gjelder det at du føler deg dårligere etter lite søvn. Mot det finnes kun en løsning, å sørge for mer søvn. 


Så til dine kviser, som gir arr. Antibiotika har ikke virket, og når du danner arr, har du en type kvise som kan og bør behandles med andre medisiner, f.eks. isotretinoin, som vanligvis igangsettes av hudlege, som fastlegen kan henvise deg til. Det synes jeg virkelig du skal gjøre, siden du får arr av kvisene.


Jeg håper og er ganske sikker på at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, så følg rådene. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-