Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mageplager og B12-mangel: Sammenheng?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 47 år. Jeg har mesteparten av livet hatt problemer med magen/tarmen. Har fått påvist irritabel tarm. Det har jeg klart å leve helt fint med. Det siste året har jeg vært veldig plaget meg stiv nakke og vond skulder. Den stive nakken har gjort at jeg alltid føler meg sliten. Veldig ubehagelig. Jeg har også gått en stund med magevondt. I noen uker. Trykk i mellomgulvet der magesekken ligger. Brennende følelse i magen. Oppblåst hele tiden, blir fort sulten, men orker ikke mye mat. Får vondt etter jeg har spist. Sure oppstøt og halsbrann får jeg ofte. Avføring er stort sett normal. Den er mer hard enn den er løs. Jeg veier 60 kg og er 1.67 høy. Har ikke gått opp eller ned. Allmenntilstand en har vært verre de tre..fire siste ukene. Trøtt og slapp, vondt i magen . Føles ut som det trykker. Vondt i ryggen av og til, spesielt ut på venstre side under skulder blad. Føles som en kniv skjærer igjennom. Jeg har en jobb som krever at jeg må ha mye energi, og det har jeg ikke. Har vært hos lege og tatt blodprøver ,og det eneste de fant var at jeg har litt mangel på B12. Jeg føler på hele kroppen at det er noe galt i magen min. Er sliten og lei meg. Vet du hva dette kan være ? Hilsen fortvilet

Kvinne 47
Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke trekke noen sikre konklusjoner her over nett og uten å snakke mer med deg, undersøke deg osv., men jeg synes dine plager avgjort minner om refluxplager fra magesekk / spiserør. Det kan kanskje være at du har en noe dårligfungerende lukkemuskel mellom magesekk og spiserør, og da kan syre og mat kommer opp i spiserøret og gi nøyaktig slike plager som du beskriver.

Det kan bekreftes eller avkreftes vha gastroskopi, men  jeg synes at du i første omgang bør ta kontakt med fastlegen din og spør om ikke han/hun er enig i at dette er en sannsynlig forklaring. For da kan du få syredempende medisiner mot dette, som i beste fall kan hjelpe deg veldig mye.


Mangel på B12 bør også utredes videre, og evt sees i sammenheng med mageplagene dine forøvrig.

En B12-mangel kan nemlig ha bakenforliggende årsaker, og det skal man pr definisjon utrede pasienten for. Det er nemlig uvanlig å få i seg for lite B12 fra kosten. Det skjer stort sett bare for personer som er veganere i mange år, dvs at man ikke rører animalsk mat.

Vitaminmangler kan skyldes malabsorbosjon, det tarmen ikke tar opp næring på normal måte. Derfor bør du undersøke om du f.eks. kan ha cøliaki eller laktoseintoleranse. Det undersøkes i første omgang med blodprøver hos fastlegen. Du skal samtidig ta en blodprøve som viser om tarmen din kanskje ikke er i stand til å ta opp B12. Det sjekker du vha prøven som viser om du har antistoffer mot Intrinsic Factor, et protein man er nødt til å ha for å kunne absorbere B12 fra tarmen. Hvis du ikke har det, så må du nok få b12-tilførsel via injeksjoner, da nytter det ikke å ta tabletter med B12.

Det er selvfølgelig viktig at du uansett årsak, får opp dine B12-nivåer, for å gå med lave B12-verdier over år, kan føre til alvorlige sykdommer. Så sett igang utredning av årsaken til B12-mangel, for det er tom. ikke utenkelig at det kan ha sammenhenger med mageplagene dine forøvrig, jfr ovenfor.


Håper at du har nytte av svaret og rådene. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-