Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mageplager hos 24-åring, redd for kreft

Spørsmål

Hei, jeg har gått med et konstant press i magen som ligger bakom/ rett under ribbeinet på høyre siden i ca. 1 år nå. Kjennes ut som et press på størrelse med en pingpong ball i akkurat dette området som aldri helt forsvinner. Jeg kjenner dette trykket mest dersom jeg slapper av i magen og blåser ut magen (som når jeg trekker pusten dypt) og når det skjer så stråler det (i form av en pressfølelse, ikke veldig vondt) opp fra dette stedet under ribbeinet på høyre side og opp over brystet til helt opp på halsen på høyre side. Denne trykkfølelsen har vært i magen som sagt 1 år og alltid på samme sted. For 1 og 1/2 år siden begynte jeg å ha litt trøblete mage og gikk helt i starten av dette gjennom antibiotikabehandling for H. pylori. Magen ble ikke bedre og tok en gastroskopi som viste negativ på H. Pylori og alt annet normalt. Avføringsprøve for blod, FeCal og parasitter var også normal. Tok ultralyd av organene i magen og disse også normale. Fra dette startet for 1 og 1/2 år siden og til nå har magen blitt litt mer stabil men fortsatt trøblete i form av varierende avføring og mye luft og en øm mage dersom ved press på magen. Legen har ikke sagt rett frem men hintet sterkt til at dette ligner irritabel tarm. Det som plager meg er at dette presset som ligger på høyresiden min er konstant i forhold til de andre luftplagene jeg har i magen og ligger alltid på samme sted og er der alltid. Det at det gir en pressende stråling oppover i en linje over brystet og opp i halsen på samme side når magen blåses ut ved å trekke pusten dypt er også ubehagelig. Skulle gjerne funnet en forklaring på hva dette kommer av. Jeg vil ihvertfall forsikre meg om at dette ikke kommer av noe kreft. Er spesielt redd for at det er kreft, og ville hjelpet meg mye dersom jeg kunne fått en logisk forklaring på dette problemet mitt, slik at jeg kan slutte å bekymre meg. Vanskelig å si men kan virke som at pressfølelsen endrer intensitet etter om jeg har spist eller ikke. På forhånd takk for svar!

Mann 24
Svar

Hei.


Du er grundig utredet for dette, og en har altså ikke funnet tegn til kreft. Det ville f.eks. ha kunnet gitt utslag på blant annet avføringsprøvene dine. Det at de er normale, taler i mot sykdom i mage/tarm. Jeg forstår godt at du lettere hadde kunnet slå deg til ro med dette, om du fikk en god forklaring, og da er jo en av forklaringene her at du faktisk er undersøkt, uten at man har funnet tegn til alvorlig sykdom. Muligheten for irritabel tarm er derfor tilstede. Det er forøvrig en diagnose som ikke kan eller skal stilles før man har utelukket andre mulige sykdomsforklaringer, og det er heller ingen prøve eller test som kan brukes til å bekrefte eller avkrefte den diagnosen. Vi vet også at for personer med irritabel tarm, så er en del av "behandlingen" å få rede på at det faktisk er dette det er, samt generell informasjon om tilstanden, for det er jo med å redusere bekymringene for hva det kan være, og det igjen virker gunstig på magen, og omvendt: Bekymringer slår seg ofte på magen på folk flest, og bekymringer kan forverre de subjektive plagene en har fra irritabel tarm. 

Derfor synes jeg at det mest hensiktsmessige du kan gjøre nå, er å bestille nok en time hos fastlegen din, for å oppsummere det hele, og å høre om legen din er enig i at det handler om irritabel tarm, og å for å få en bekreftelse på at du ikke har noen sykdom, -hvilket det høres ut som for meg, forøvrig. Kreft i mage-/tarmsystemet er forøvrig en sykdom primært for langt høyere aldersgrupper enn det du er i, kun 24 år gammel, så bare det taler sterkt imot at dette skulle handle om kreft.

Og en annen viktig ting: Du har hatt dine plager i et år nå. Hadde det vært kreft, så ville du høyst sannsynlig hele tiden blitt dårligere, f.eks. fått mer smerter, mistet vekt, evt blitt alvorlig syk eller medtatt på annen måte.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg. Lykke til.