Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mageplager: Bivirkninger av p-stav?

Spørsmål

Hei, eg har no vært plaga med en del magesmerter som kommer og går, og eg er kvalm oftere enn før, men ikke bare på morgenen. Hvis eg strekker meg bakover så kjenner eg et stikk i nedre del av magen. Eg har vondt under navlen, og eg har oftere luft i magen, ikke alltid må eg fjerte , men magen er oppblåst. Eg har ømme bryster. Eg har p-stav og en fast sexpartner. Eg er livredd for att eg kan vere gravid. Eg tok en test for noen uker siden, men den tok eg på ettermiddagen og den var negativ. Et barn er ikke noko eg vil ha, da min partner og eg har nettop blitt i saman. Avføringa min er no heilt normal, men når eg bæsjer så kommer det lite ut, kan eg vere obstipert? Når eg går kjenner eg det stikker litt under navlen. Eg ha egentlig vært plaga lenge no med visse ting etter eg satte inn p-staven. Men på grunn av at jeg glemmer å ta p-piller så var p-stav det beste alternativet til meg, da jeg ikkje vil ha spiral eller noen sånne ting. Er det noko eg kan gjøre? Trur du eg kan vere gravid? Ømme bryster har eg forresten hatt heile tida. Da eg tok graviditetstest sist hadde eg også ømme bryster og dei føltes litt større ut, så eg måtte sjekke. Men den testen var som sagt negativ. Men om det var sant det vet man jo aldri. Hjelp meg så mye du kan plis! Jeg er sliten og lei av disse plagene.

Kvinne 20
Svar

Hei.


Du er veldig bekymret for om du kan være gravid. La oss begynne i denne enden: Ta nok en graviditetstest. Hvis den er negativ, er du ikke gravid. En kan stole på graviditetstester. Hvis du får utelukket det, har du en bekymring mindre, og samtidig vet du mer om hva dette ikke skyldes. 


Hvis du ikke er gravid, kommer nok dine plager fra mage-tarmsystemet. Du er selv inne på muligheten for om det kan være luftplager. Det kan det. Forstoppelse nevner du også. Hvis du har daglig avføring, har du ikke forstoppelse, selv om det kommer lite av gangen. Hvor mye som kommer, avhenger av hvor mye du spiser.


Kanskje mest sannsynlig er det at dette er bivirkninger av p-staven. I omtalen av denne i Felleskatalogen, kan vi lese følgende om bivirkninger:

"Vanlige: Flatulens, kvalme, magesmerte (flatulens betyr luft, fjert)

Mindre vanlige: Diaré, forstoppelse, oppkast"


Jeg tenker at muligheten for at det er dette som er årsaken, er ganske så stor, og hvis du ønsker å finne ut om det slik, er det bare en måte å gjøre det på: Få p-staven fjernet, og la det gå en del tid (noen måneder) for å se om plagene avtar og forsvinner.  Dette må du selvfølgelig vurdere opp mot behovet for sikker prevensjon. Kanskje en kobberspiral uten hormoninnhold kan være noe for deg? Den er sikker, og du trenger å huske på prevensjon. Diskuter det med legen din. Det går ikke an å finne ut om det er bivirkninger av staven du har, på annen måte enn å fjerne den, forøvrig. 


Håper svaret er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-