Magen min virker "fylt" og større på høyre side.

Spørsmål

Kvinne, 44 år, 58 kg/160 cm, trener aktivt 2 ggr uka og er i generelt grei fysisk form. Jeg opplever jevn vektøkning siste halvåret, ca 1.5 kg siden jul- selv om jeg prøver å kontrollere kcal. Har en veldig følelse av fylt mage, noen ganger også om morgenen. Magen er litt kuleaktig, og svakt større på høyre side (vært 'skjev' i over ett år). Får en del oppstøt med mat etter middag, spes om jeg har drukket alkohol i tillegg. Når jeg klemmer på øvre høyre side under nederste ribbein, er det ømt/ litt vondt. Har gått med denne fylt mage følelsen/oppstøta i noen mnd (husker ikke når det startet). Må jeg til legen/ er det noe å gjøre? Brystkreftoperert aug. 2014, med genfeil i ATM-genet. Ingen spredning. To ulike cellegifttyper og stråling. Går på 20 mg tamoxifen. Var nettopp på kreftkontroll, og alt var greot, men en av kreftverdiene var i grenseland (denne har gått litt opp og ned før også). 75 mg levaxin pga strålinga ødela noe av stoffskiftet.

Kvinne 44
Svar

Hei.


Du opplever at mange virker "fylt", kuleaktig og noe større på høyre side. Og du har gått opp 1,5 kg siden jul. Videre har du vært behandlet for brystkreft for 3,5 år siden, forteller du. Du lurer på om du bør gå til legen med dette, og om der er noe å gjøre.


Jeg synes du skal gå til legen for å få dette undersøkt, selv om jeg ikke tror at det har med sykdom å gjøre. Grunnen til at jeg anbefaler deg å gå til legen, er fordi du har hatt kreft, for da skal man ha en lavere terskel for å oppsøke lege generelt, om der oppstår et eller annet i kroppen man lurer på. Det er selvfølgelig riktig og anbefalt å heller gå ti ganger for mange til legen, enn en gang for lite, når en har gjennomgått kreft. 

Det er selvfølgelig fordi kreft kan komme tilbake igjen, og det ønsker man isåfall å oppdage så tidlig som mulig. Når det er sagt, så må jeg med en gang legge til at dette er generelle betraktninger, og det betyr absolutt ikke at jeg "tror" at du har tilbakefall av din kreft.


1,5 kg vektøkning er så lite at det ikke kan tillegges noen som helst betydning, og det er ikke et sykdomstegn i seg selv. Kreft er forøvrig oftere forbundet med vekttap. En noe oppblåst og assymetrisk mage kan like gjerne skyldes luft i tykktarmen på høyre side, som kan være lett synlig om man er slank, slik du er.


Du spør om "der er noe å gjøre". Det spørsmålet blir helt feil / irrelevant her og nå, for behandling av "noe" er jo kun aktuelt om man har "noe" som skal behandles, så det første og eneste som skal gjøres nå, er å finne ut om det du her beskriver, har noe som helst med sykdom å gjøre, eller ikke. Dersom det ikke har med sykdom å gjøre, så skal og kan det naturligvis heller ikke behandles.


Håper det var et greit svar, ha det bra.