Mage/avføringsproblem

Spørsmål

mage/avføringsproblem

siden mars i år har jeg hatt problem med mage/avføring.tidligere har jeg hatt klokkerett antall toalettbesøk (1 pr. dag) og normal type avføring. dette har endret seg til løs avføring og opp til 3 toalettbesøk pr. dag. NB;ikke diare. den senere tid har jeg hatt små sorte prikker i avføring, samt noe slim og noe ufordøyd mat. Magen er "rumlende" urolig. moderate smerter i perioder, men det er ikke det som plager meg mest. matlysten er vekslende, så også dagsformen. hvilke tiltak bør jeg gjøre eller få legen min til å gjøre?
takk for svar.

Sykdommer: migrene
Medisiner: relpax

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Først vil jeg si til deg at det er helt riktig å ta kontakt med lege når du observerer endringer i avføringsmønsteret, det er en god tommelfingerregel.
Dersom du hadde vært til konsultasjon hos meg, ville jeg ha spurt en rekke flere spørsmål for å få mer informasjon for igjen å kunne velge hva slags undersøkelser som vil være riktige og hvilke tiltak og evt medisiner som kunne hjelpe deg. På grunnlag av de opplysninger alene, som du kommer med i ditt spørsmål, kan jeg ikke gi noe forslag til diagnose eller hva du bør gjøre, slik du spør om. Jeg kan imidlertid starte med å gi deg et helt klart råd; du bør gå til din lege med problemet, ikke "se det an".
Han/hun vil spørre deg en rekke spørsmål om spisevaner, endringer i kosten, medisininntak, evt utenlandsopphold, helsen ellers m.v.
Legen vil også undersøke magen med å kjenne på den, undersøke den med stetoskop osv. Så, på grunnlag av hva legen da har kommet til, etter utspørring og undersøkelser, vil han/hun foreslå videre tiltak, eller evt konstatere at det ikke er mistanke om noen sykdom.
Du spør om hva du bør få legen din til å gjøre:
Aktuelle undersøkelser kan være f.eks. undersøkelse mhp. små mengder blod i avføringen (avføringsprøve / "hemofec"), evt sende avføringen til dyrkning mhp om der er sykdomsfremkallende bakterier der, evt undersøke tarmen ved å kikke inn (anoskopi, rectoskopi, evt coloskopi) Ved den sistnevnte undersøkelsen settes en slange med fiberoptisk utstyr inn gjennom analåpningen og opp i tarmen. Dette foretaes på sykehus. Andre aktuelle undersøkelser kan være: blodprøve mhp "magesårbakterien" (Helicobacter pylori), blodprøver som viser ernæringsstatus (vitaminer, mineraler, eggehvitestoffer, blodprosent), evt blodprøver mhp stoffskiftet, evt undersøkelse mhp glutenallergi eller melkeintoleranse. Det kan også være aktuelt med ultralydsundersøkelse av magen. Men det vil i de fleste tilfeller være uaktuelt med alle disse undersøkelsene, jeg nevner bare muligheter, og så vil din lege avgjøre hva som er den mest hensiktsmessige måten å finne ut av dine problemer på, når han/hun har fått mer informasjon om ditt problem under konsultasjonen. Det jeg synes ihvertfall du skal få undersøkt, er blodprosent og "hemofec" (se over)
Til slutt vil jeg nevne, at det ikke er slik at man nødvendigvis har en sykdom fordi om man observerer endringer i avføringen, men du bør altså få det undersøkt.
Jeg ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-