Mage- og lyskesmerter, men legen finner ingen forklaring. Hva gjør jeg nå?

Spørsmål

Jeg er en mann på 32 år som i November 2018 begynte å kjenne diffuse smerter på høyre side av baken mot endetarmsåpning og mot hofte. Kjentes muskulært ut, men jeg fikk også vondt i lysken på samme side, og hyppigere vannlating. Lege testet for urinveisinfeksjon, div blodprøver, sjekk i endetarm og avføringsprøver uten noen funn. Smerten kom og gikk, men etterhvert så begynte jeg også å få diffuse magesmerter rundt navleområdet . Stikkende, noe som knytter seg, en følelse av å være veldig støl på forskjellige punkter i magen, særlig hvis jeg bøyde meg, men det er aldri snakk om store smerter. Det har ikke hindret meg i å gjøre noe annet enn at det begynner å tære på psyken at jeg ikke finner ut av som feiler meg. Det hører med at jeg har fått en gradvis større helse- og dødsangst etter jeg fikk barn, og min fastlege tror at dette også er årsaken til mine smerter. Allmenntilstand er ellers veldig bra, god matlyst, ikke sliten, vekt er stabil og det virker som om smertene avtar hvis jeg over lengre tid klarer å slappe av psykisk, men jeg klarer ikke å slå meg helt til ro med at dette bare er psykisk, når smertene føles så fysisk på kroppen som at det stikker i nedre del av magen når jeg bøyer meg. En litt sprengende smerte i lyske på høyre side er også fortsatt sporadisk tilstede. Tarmkreft har nok vært den største bekymringen jeg har hatt, selv om fastlege sier at dette er lite sannsynlig med min alder og ingen funn tyder på det. Er det noe sammenheng med lyske og magesmerter? Hva kan jeg gjøre når fastlege ikke finner noen grunn til å undersøke videre? Har lest om endoskopi og gastroskopi, kan jeg be om dette? Er CT-kolografi et alternativ og kan fastlege henvise til dette? Siden jeg nå har hatt sporadiske smerter i 3 mnd, så grunn til å tro at det ikke er en alvorlig årsak hvis jeg ikke har blitt betraktelig dårligere på denne tiden?

Mann 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg forstår at du har vært grundig undersøkt hos din fastlege, og når ikke undersøkelsene viser det minste tegn til fysisk sykdom av noe slag, så er det faktisk vanligvis tilfelle også. Jeg ser at du skriver at det tærer på psyken din at du "ikke finner ut hva som feiler deg". Til det er det viktig å fortelle deg følgende: Det er på ingen måte gitt at "noe feiler deg". Det er fullt mulig å kjenne ting fra magen m.v., uten at det foreligger sykdom. Det er faktis vanlig. Og når det er noe som skjer mange mennesker, så kan det naturligvis være aktuelt i ditt tilfelle også. Det er også slik at det å gå med en konstant bekymring, ikke minst en bekymring om å ha en uoppdaget sykdom, virkelig er noe som kan både gi, opprettholde og forsterke smerter, især i magen, som er tett forbundet med psyken. 

Jeg synes derfor at det viktigste du kan og bør gjøre nå, er å ta opp akkurat dette med legen din. Forklar at det tærer på psyken din, det at du tenker at det er mulig at du har en uoppdaget sykdom. Da vil legen kunne forklare deg mer inngående, slik at du både forstår og stoler på det, hvordan legen har tenkt for å trekke konklusjonen at du ikke har noen fysisk sykdom. Forutsatt at du er fysisk frisk, hvilket legeundersøkelsene hittil altså tyder i retning av, er en eller flere slike samtaler langt viktigere og mer effektive for å få det bra igjen, enn ymse spesialundersøkelser som f.eks. skopier osv, som du nevner. For dersom du gjennomgikk den ene etter den andre av slike, og de ikke viste noe, ville jo ikke det gi deg noen forklaring på plagene dine uansett, -det ville bare gi informasjon om hvilke sykdommer du ikke har. Enhver erfaring viser at det er slik.

Du tenker forøvrig aldeles rett i dette med at du har hatt smertene i 3 mnd nå, uten å bli verre, og at de ikke er der hele tiden. Det taler sterkt imot sykdom, spesielt alvorlig sykdom. Normale blodprøver og ikke minst avføringsprøver er også noe som taler sterkt imot at du skulle ha en sykdom. 

Forøvrig har legen din generelt sett et veldig godt poeng med dette at det å få barn, ofte trigger en tanke og opptatthet av å ikke måtte bli syk eller i verste fall dø. Det er svært vanlig, og psykologisk veldig forståelig. Er en alene, så er det saktens leit å bli syk og evt skulle dø, men om en har barn, er jo konsekvensene så mye mer forferdelige, da det går ut over andre enn en selv, -de som trenger en mest. Så rent generelt sett er det veldig mulig legen din har et godt poeng der.

Jeg håper du følger rådet om en grundig samtale med legen din om disse tingene, for det er ofte mer effektivt i slike sammenhenger som dette, enn stadig nye kroppslige utredninger og undersøkelser.

Håper du har nytte av svaret og rådene. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-