Må hemoroider opereres?

Spørsmål

Hei. Jeg var nettopp på sykehuset til en rektoskpoisk undersøkelse pga blod i avføringen. Jeg fikk da behandling med botox for et sår legen fant i endetarmen, som nok var grunnen for blodet i avføringen min. Etter dette har jeg fått en utvendige hemoroide som er utrolig øm og ubehagelig. Har smørt meg med Alcos Anal i et par dager nå, men det er fortsatt like vondt. Klumpen er på størrelse med en ert og ganske hard. Er dette noe jeg må fjerne med kirurgi tro, og i tilfelle hvilke metode vil du anta?

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det høres absolutt ut som dette kan være en hemoroide. Hemoroider er særdeles vanlig, ufarlig, men kan være riktig plagsomt. Det er en slags åreknuter på vener omkring analåpningen. 

De fleste hemoroider behandles og forsvinner uten kirurgisk behandling, med tid, salver, stikkpiller og god hudpleie. Hvis ikke du blir så god som du ønsker av Alcos Anal, kan du forsøke Scheriproct salve og stikkpiller i en ukes tid. 

Vær forsiktig med toalettpapir, vask deg heller etter toalettbesøk i dusjen. Dersom du klarer å dytte hemoroiden innenfor analåpningen, er det et veldig godt råd, for da komprimeres den, og blir mindre vondt og forsvinner fortere. Et par minutter med kald dusj opp i baken etter du har vasket deg, kan også lindre godt, da kulde er smertelindrende, og for også vevet til å trekke seg sammen.

I noen tilfeller er et snakk om en såkalt trombosert hemoroide. Da sitter det en koagulert klump med blod inni hemoroiden (vanligvis er det flytende blod). De vil gjerne være vondere, og harde å kjenne på. Er det en slik, kan det være svært smertelindrende at legen lager et lite snitt i den, og plukker ut klumpen med koagulert blod inni. Det gjøres på de fleste fastlegekontor. Lurer du på dette, lar du legen din ta en titt på hemoroiden din, så får du vite om det er aktuell behandling i ditt tilfelle.


Kirurgisk behandling, f.eks. strikkbehandling, er aldri aktuelt i første omgang slik som nå, men brukes bare til hårdnakkede og uttalte tilfeller, hvor tid og konservativ behandling ikke har ført frem, så det behøver du ikke å tenke på nå i denne omgang i det hele tatt. 

God bedring.


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-