image: Må drikke for å få svelget mat

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Må drikke for å få svelget mat

Spørsmål

Jeg er ei dame som i flere år har hatt svelgevansker. Noen perioder er verre enn andre, så jeg har vel egentlig tenkt at dette er mest psykisk. Jeg tok gastroskopi for 2 år siden da jeg tidvis er plaget med halsbrann. Legen kunne se en lett sårhet helt nederst ved lukkemuskelen, men ikke noe dramatisk og konkluderte med litt syrelekkasje, og jeg ble satt på Somac, som jeg bruker i perioder, og dette fungerer godt . En ØNH-lege tittet i halsen min via et skop gjennom nesen i fjor, for jeg er ofte sår i halsen, og han så ikke noe feil annet en lett rødhet. Fikk nesespray for nesetetthet.

Svelget kjennes ofte sårt og tørt ut, og jeg våkner alltid om morgenen med vond hals som lindres av drikke. Er avhenging av pastiller/tyggis pga tørrhet.

Jeg har ikke problemer med at mat setter seg fast, og det er ingen problemer å drikke flytende væsker, men jeg klarer ikke å svelge mat uten drikke . Jeg må drikke mye til hver bit mat jeg tar i munnen.

Det virker som om svelgerefleksen ikke går automatisk og at jeg må bevisst svelge. Når maten går bakover munnen mot svelget og er klar for å svelges, så får jeg det ikke til og må rundt i munnen med maten endel ganger å prøve igjen. Dette gjør at jeg spiser svært sakte, fyller kinnene og kvier meg for å spise med andre. Innimellom så kjennes det ut som det kramper seg litt i halsen også, utenom måltidene, det blir ubehag men det går raskt over . Kremter ofte opp litt slim. Ofte munntørr.

Jeg hadde for ca 3 år siden problemer med innpust, dette kom av en astmamedisin som nå er seponert. ØNH legen kalte dette vcd eller eilo. Dette har mer eller mindre gått over, men jeg kan kjenne det litt hvis jeg anstrenger meg veldig uten å varme opp. Kan noe av dette være tegn på noe sykdom? Eller er det mest sannsynligvis psykisk?

Jeg klarer heller ikke å svelge store tabletter, men det har jeg aldri klart. Jeg går ikke ned i vekt, er derimot 8 kg for tung. Føler meg relativt frisk ellers. Bør jeg undersøkes nærmere? Er ganske slitsomt til tider.

Kvinne 40
Svar

Hei.

I utgangspunktet får jeg ut fra symptombeskrivelsen din en mistanke om at dette har psykologiske forklaringer og er kanskje en eller annen slags mental sperre du har laget for deg selv. Men det kan man på ingen måte konkludere med før fysisk forklaring eller sykdom har blitt utelukket.

På ditt spørsmål om du bør undersøkes nærmere er følgelig mitt svar et helt klart ja. Ta kontakt med fastlegen for dette.

En kan tenke i retning av forstyrrelser i svelgrefleks eller bevegeligheten i spiserøret, evt nedsatt spyttproduksjon.

Lykke til.

Foto øverst: fizkes / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-