Luftplager

Spørsmål

Luft i magen
Jeg har i over to år hatt problemer med luft i magen og tarmen; sjelden smerter, men nesten hver ettermiddag/ kveld plages jeg av "fising". Faktisk er det så ille at jeg vegrer meg for å gå på kino o.l, fordi det kan lukte uutholdelig- og det er ikke bare innbilning. Det rare er at det bare skjer om kvelden.
Jeg har blitt testet for laktoseintoleranse, men det dreide seg ikke om det. For et år siden hadde jeg diare over flere dager, og da ble det tatt mengder med blodprøver for å utelukke mage/ tarminfeksjoner. Men jeg er helt frisk. Spiser sunt, røyker ikke, ingen unormale inntak av matvarer, drikke eller medisiner. Trener noen ganger i uka, og er i god form (men noen ganger må jeg hoppe over treningen på grunn av at jeg lukter vondt) Ettersom dette har vart lenge har jeg også grunnlag for å si at plagene har svært liten sammenheng med forskjellige matvarer. De siste to ukene har jeg brukt "minifom" tabletter, og det hjelper veldig. Plagene er mer eller mindre borte. Men kan kroppen bli "avhengig" av tablettene? Kan det være skadelig å ta dem over lengre tid? Jeg synes så klart at dette er forferdelig flaut, og klarer ikke å snakke med noen om det.

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg vil begynne med å kommentere det at du ikke klarer å snakke med noen om dette problemet. Det bør du rett og slett overvinne, for den legen du evt tar dette opp med, vil IKKE synes det er hverken rart eller flaut. Som lege hører man det utroligste og merkeligste opp gjennom året, og noe så alminnelig og "ikke-rart" som luftplager er ikke noe en lege ville reise et øyebryn over å bli spurt om ! :)

Minifom blir man ikke "avhengig" av nei. Og det er heller ikke skadelig for kroppen, som du spør om. Så disse kan du ta, især når du altså har nytte av dem.

Det er bra at du er utredet for laktoseintoleranse og ikke har det.
Jeg synes også at du skal utredes for melkeproteinallergi og glutenallergi. Dette er svært underdiagnostiserte tilstander.

Dersom du får foretatt dette og får avklart at du ikke har det, så finnes der en del mer eller mindre gode råd man bør følge, for å redusere gassdannelse:

1) Spis sakte og tygg maten nøye.
2) Ikke svelg maten med drikke. Drikk etter måltidet.
3) Bruk minst mulig eller helst ikke kullsyreholdige drikker
4) Redusere inntaket av bønner, erter, kål, løk m.v. som er typiske gassdannere
5) Hvis ditt kosthold er svært fiberrikt (hvilket er veldig bra i seg selv), så kan du vurdere å redusere på dette.
Les flere tips om hvordan man kan redusere gassdannelsen, i vedlagte link "Litt vel luftig?". Der er mye god informasjon.

Der finnes også en annen mulig forklaring, (jeg stiller ikke denne diagnosen med dette, bare nevner at det finnes) og det er såkalt Irritabel tykktarm.
Dette kan du lese mer om på vedlagte link.

Ønsker deg lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-