Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

luftplager og slim i avføringen

Spørsmål

Hei!
Jeg er ei jente på 24år,som har et mageproblem som plager meg veldig. Jeg har veldig mye luft i magen,de dagene det er værst har jeg også en del slim i avføringen,(noen ganger har det sett ut som skum)Har også en følelse av at magen skummer eller at allt i magen er flytende væske. Avføringen er enten løs eller blyant tynn, må på do ca 2 ganger eller fler om dagen,hvis ikke oftere (dette mest pga luft plager) Har også en rar følelse oppe på venstre side like under ribbeina,når jeg blåser opp magen så høres en ganske tydelig rumle lyd....som fortsetter gjennom hele systemet før det tilslutt må ut....som luft. Hva er galt med meg?

Kvinne, 24 år

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål.

Magebesvær er noe de fleste av oss har opplevd fra tid til annen. Noen kan ha plager over lengre tid mens hos andre er det kun kortvarig. Du sier ikke noe om hvor lenge du har hatt dine, men jeg antar at dette har stått på en stund. Årsakene til det du beskriver kan være mange (f.eks matvareintoleranse, tarminfeksjon, kreft), men det første jeg tenker på når jeg leser brevet ditt er irritabel tarm. Irritabel tarm er ingen sykdom. Man ser på det som en forstyrrelse i tarmens funksjon som transportorgan.

Irritabel tarm syndrom kan debutere når som helst i livet, men ofte i ung voksen alder. Symptomene er typiske og kjennetegnes av magesmerter, luftplager, diare og forstoppelse. Plagene kan variere fra person til person samt variere over tid. Noen kan ha en diare-dominert variant mens andre kan ha en forstoppelses-dominert variant. Det vanligste er likevel en kombinasjon mellom disse. Når en periode med ubehag i magen starter kommer dette ofte samtidig med en endring i avføringen. Dette gjelder både form, utseende og hyppighet. Ofte ser man også slim I avføringen. Mange vil ha fremtredende luftplager. Mange klager over at magen sveller ut iløpet av dagen. Ofte lindres magesmertene ved luftavgang.

Årsaken til irritabel tarm syndrom er ukjent, men man tror at tarmen har en øket følsomhet for ytre påkjenninger.

Irritabel tarm er en eksklusjonsdiagnose. Man kan mistenke tilstanden ut ifra en typisk sykehistorie, men som regel vil man gjøre en del undersøkelser for å utelukke andre tilstander som kan gi mageplager. Eksempelvis galleveissykdom, cøliaki, laktoseintoleranse, tarminfeksjon og kreft.
I en slik utredningsfase kan det være aktuelt med blodprøver, avføringsprøver, rektoskopi (undersøkelse hvor man fører et rør med lyskilde inn gjennom endetarmsåpningen, inntil 25cm oppover i tykktarmen, og kan inspisere tarmslimhinnen), og evt røntgen av tykktarmen.
Irritabel tarm er ufarlig, men den er kronisk og tilbakevendende. Dette er altså noe man må leve med.

Har du sett noen sammenheng mellom dine plager og kosthold? Ofte kan det være nyttig å føre en dagbok over hva du spiser og hvordan magen oppfører seg.
Uansett vil jeg anbefale deg å ta opp dette med din fastlege. Irritabel tarm er som sagt en eksklusjonsdiagnose. Det blir derfor viktig å utelukke andre årsaker til dine plager.

Lykke til.