Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Luftfylt og stinn mage, bør jeg ta CT-bilde?

Spørsmål

Jeg er en enkemann på 86. Et lite barn klappet meg på magen og sa: "..., du har så stor mage", som er helt rett. Det er mye luft i magen, og derfor stinn mage. Det er meget ubehagelig, men ingen smertefulle områder. "Proppingen" er ganske normal. Jeg tar 15 ml laktulose, 667mg, til frokost. Normal vannlating og avføring, ikke diaré. Kosthold: 1 skive grovt speltbrød tre ganger daglig, dessuten yoghurt m/sviske pluss en bit mørk sjokolade til frokost. En halv banan og iskrem etter måltid nr. 2. Pålegg: Kyllingfilet eller hvit Namdals-ost(!). Middag om kvelden, ofte type Fjordland. Dessert: 1 klementin. Drikke til middag: Munkholm alkoholfritt øl. Kostholdet er også etter råd fra ernæringsfysiolog i forbindelse med problemstillingen irritabel tarm? For et par år siden ble jeg i forbindelse med en annen utredning undersøkt med koloskopi og gastroskopi. Alt var normalt ut fra alder. Pga svake bein etter polio som barn er fysisk aktivitet blitt redusert; og bassengene her jeg bor er stengt. Vekten er stabil, 72 -73 kg, og jeg er 169 cm høy. Mitt hovedspørsmål: Har det på denne bakgrunn noen hensikt med CT av tykktarm, abdomen og bekken?

Mann 86
Svar

Hei.


Du er altså en frisk mann på 86 år, som har en luftfylt og stinn mage, og magen oppleves som stor og ubehagelig, men ikke smertefull. Du har normal avføring. Du spør om dette er en grunn til å ta CT-bilder av tykktarm, mage og bekken. 

Det er det ikke. Skal dette undersøkes, hvilket du med fordel for ordens skyld kan gjøre, siden vi vet sykdom forekommer med økende frekvens med økende alder, så er det følgende du skal gjøre:

Oppsøk fastlege, som vil kjenne på magen og kartlegge dette ved grundig samtale. Legen vil blant annet spørre om du har hatt ufrivillig vektnedgang, endringer i avføringsmønster, dårlig apetitt eller sykdomsfølelse, for det er såkalte "røde flagg" som kan indikere alvorlig sykdom. Det kan tilsi videre utredninger. Du kan også ta med en liten bit avføring i et lukket glass, som legen analyserer med tanke på blod i avføringen (hemofec-test). Har du utslag på dette, og ingen enkel påvisbar årsak som for eksempel hemoroider, så vil det kunne være aktuelt med videre utredninger, men da er det ikke CT-bilder, men vanligvis coloskopi, slik du fikk utført for et par år siden. Hvis problemstillingen nå er identisk det den var da, da det ikke var noe galt ved coloskopien, og du ikke har noen nyoppståtte symptomer etter dette, så er det etter alt å dømme neppe indisert med noen ny coloskopi. Men sykdom kan jo oppstå når som helst, så følg rådene mine ovenfor, for å være på den sikre siden.

Det må også legges til, at det høres ikke ut som du har noen sykdom, med de beskrivelsene du har gitt her.

Håper det var klar informasjon og greie råd. Ha det bra.