Luft og mageknip

Spørsmål

Jeg har hatt urolig tarm (mye luft), magekniper og slim i avføringen i 2 uker. Den siste uken har det også vært ferskt blod i forbindelse med slimet. Den lille avføringen som kommer ut er diarelignede og fargeløs, og jeg føler behov for å gå på do ganske ofte. Føler meg av og til litt uvel når disse mageknipene setter igang. Mesteparten av dagen føler jeg meg helt fin og har til og med normal avføring (brun) omtrent daglig. Jeg er gravid i 8 uke. Har vært hos lege som tok prøve på toxoplastmose. Har ikke fått svar ennå, og hun er ikke interessert i å ta flere prøver før svaret foreligger. Jeg hadde håpet det, så det slapp å gå så lang tid før jeg finner ut av dette. Kan du hjelpe meg?

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Toxoplasmose er jo en relativt sjelden påvist sykdom i Norge, og diare er ikke et typisk symptom. Mer vanlig er feber, slapphet, hovne kjertler, muskelsmerter, leddsmerter, hodepine og sår hals.

Det er mange årsaker til at man kan ha luft, diare, mageknip og slim i avføringen, og vanligvis har det noe å gjøre med hva du spiser, enten sammensetningen av maten eller at du har fått i deg smittestoffer via maten. Når du i løpet av dagen også har vanlig avføring, passer det ikke så godt med en typisk "matforgiftning". Imidlertid er det ganske vanlig at man kan normalt ha variasjoner i avføringen, uten at det foreligger sykdom.

Hvis plagene dine ikke gir seg synes jeg det er naturlig å dyrke avføringen, da gjerne den løse/slimete avføringen og ikke den normale. Legen din vil instruere deg i hvordan dere skal ta en slik prøve. Siden du er gravid er det jo ikke aktuelt å ta røntgenundersøkelser av tarmen din, men et vedvarende avføringsproblem kan utredes med coloskopi. Imidlertid har jeg god tro på at disse plagene er harmløse og forbigående og du kan i første omgang få tatt en avføringsprøve til dyrkning.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-