Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Livredd for spiserørskreft

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 29 år, som nå er utrolig redd for at jeg har fått spiserørskreft. Jeg har vært en daglig snuser i ca to år og har nå mens jeg skriver til deg bestemt meg for at dette var min siste snus. Jeg har ila 4-5 måneder gått ned ca 10 kg i vekt, sliter med at maten setter seg fast i halsen og skaper et slags trykk i brystet som gjør at jeg må drikke vann for at det skal " løsne ". Jeg har også mye slim i halsen og når jeg ligger for og sove merker jeg at jeg får syre fra magen opp mot svelget. Spiser dog som regel rett før jeg legger meg. Er en ellers aktiv og sprek mann uten noen kjente sykdommer. Jeg er så redd nå at jeg snart får et angstanfall. Har lest på nettet at nesten ingen overlever spiserørskreft, og etter hva jeg har lest er symptomene mine nokså like. Til daglig går jeg på sarotex 5mg mot angst. Har fått diganosen PTSD for 5-6 år tilbake. Hvor mange unge i min alder er det som får spiserørskreft? Jeg har time hos fastlegen min til onsdag, og er redd for at jeg blir henvist til en annen med flere ukers ventetid. Da kan kreften ha spredd seg enda lenger. Hva anbefaler du meg og gjøre? Hilsen kjemperedd mann på 29 år. Var forresten hos legen og tok blodprøver for ca 1 mnd siden. Sender med resultatet om det kan si noe om sjansen for spiserørskreft. Ikke vet jeg. NB!Drikker red bull daglig. Sammenheng? B-Hemoglobin: 14,1 B- leukocytter: 5,5 Nøytrofile: 3,0 Lymfocytter: 1.9 Monocytter: 0,4 Basofile: 0,0 Eosinofile: 0,2 B-trombocytter: 263

Mann 29
Svar

Hei.


Du er kun 29 år, og gjennomsnittsalderen for debut av spiserørskreft er 70 år. Bare det i seg selv sier mye om at det er usedvanlig liten grunn for deg å tenke på kreft her. I tillegg så klinger dine symptomer mer i retning av reflux, som er svært vanlig, i motsetning til spiserørskreft som er en svært sjelden sykdom. Det er mer sannsynlig å få en vanlig sykdom enn en svært uvanlig. 

Reflux består i en noe dårlig fungerende lukkemuskel mellom spiserør og magesekk. Da vil mageinnhold lett komme opp i spiserøret, spesielt når en ligger i mange timer, slik som om natten. Det forverres betydelig av spising rett før leggetid, slik du gjør. Du spør om hva jeg anbefaler deg å gjøre. Det er å slutte å spise om kvelden, og å sove i halvsittende stilling. Bygg opp med en dyne eller to under overkroppen. La være å tenke på kreft, siden det er nesten utenkelig at du har, og fordi slik angst for kreft som du har, gjør mye med psyken, og det er ikke helt utenkelig at din angst for dette er nå forklaringen på at du har gått ned i vekt. Men samtidig skal et ufrivillig vekttap alltid undersøkes, for å utelukke fysisk sykdom, så det er helt rett av deg å gå til legen din med dette. Innen du skal dit, starter du med mine råd om å slutte med kveldsmåltider, sove halvsittende, og prøve å legge fra deg tanker om kreft, for da ser du om det hjelper noe, og om det gjør det, er dette viktige opplysninger som du må forteller legen din om. Ditt inntak av Redbull har ingen avgjørende betydning her. Blodprøvesvarene er normale, men de gir ingen forklaring på plagene dine, for slike plager som du har, finner en ikke ut av med blodprøver.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-