Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leverskade av alkohol

Spørsmål

LEVER : Jeg ble august 2018 innlagt på sykehus, pga at jeg følte meg i dårlig form. Det ble etterhvert stilt en diagnose på akutt leversvikt, relatert til alkohol. Blodprøver som ble tatt viste store utslag : Alat ca 280 ( nå ca 40 ) Asat ca 280 ( nå ca 40 ) Bilirubin ca 160 ( nå 17 ) INR 1,7 ( nå 1,2 ) Albumin ca 25 ( nå 43 ) Ammoniakk ca 55 ( nå 26 ) Trobocytter ca 100 ( nå 150 ) ALK/ALP og GT var litt forhøyet, og er nå på normalt nivå. Ved innleggelse ble det tatt en MR, som kun viste en forstørret lever. Hadde bare lett/ingen feber ved innleggelse Har i ettertid hvert totalt avholdende fra alkohol og blodprøvene har raskt blitt forbedret hele veien. Har samtidig også forbedret kostholdvaner og trener regelmessig Har nylig vært på ultralyd. Bestillte der en vanlig standard helsesjekk ( blodårer, lymfe, bukspyttk., indre organer m.v. ) Allt var helt fint, og lever har normal størrelse og ingen arrdannelser (cirrhose ), det var kun etter at jeg fortalte min sykehistorie at han etter å sømfart leveren igjen, muligens kunne finne noe fibrose ( men at dette i så fall var helt ubetydelig. Milten var litt forstørret Per d.d synes det som om leveren er tilbake i en normal tilstand, normalt fungerende. Normale blodverdier, normal størrelse, ingen arrdannelse osv.. Leveren bør vel da sies å kunne være 100 % friskmeldt ? Blir da overrasket at jeg fra legehold blir sterkt advart mot å innta noe alkohol i det hele tatt, "fordi jeg ikke tåler alkohol". De har ingen fysiologisk begrunnelse på hvorfor jeg ikke kan ta ett glass rødvin i ny og ne i sosial samenheng, annet en at jeg "ikke tåler alkohol" ( ??? ). Det kan høres ut som om at hvis jeg tar en slurk, så blir det som å helle vann på kokende olje, og at lever kollapser.. Foranledningen til at jeg ble innlagt var ett alt for høyt forbruk i en 5-6 måneders tid, som ble utløst av hendelser rundt meg, og alkohol ble da brukt som "selvmedisinering". Tåler alk. gen.svært godt Fint med en kommentar.

Mann 64
Svar

Hei.


Leveren har en god evne til å regenere, dvs bli frisk igjen, f.eks. etter skade som følge av alkohol. Det har tydeligvis skjedd i ditt tilfelle. Alkoholiske leverskader kan imidlertid også bli så alvorlig at der er ingen vei tilbake, dvs at en når et "point of no return". Da er leversvikt og død prognosen, med mindre en får transplantert lever. Det var veldig bra at du fikk oppdaget dette før dette skjedde. Nå lurer du på hvorfor du får så sterke advarsler mot alkohol, og om det er slik at leveren din kollapser om du så mye som rører alkohol, eller om du vil kunne komme tilbake til et nivå hvor du kan ta deg et og annet glass vin.

Jeg har jo ikke mer kjennskap til deg, din leverskade og ditt forhold til alkohol enn det jeg kan lese i din henvendelse til oss, men legene som har behandlet deg, har etter alt å dømme det. Derfor har nok i utgangspunktet din(e) lege(r) bedre grunnlag for å gi deg konkrete råd om dette, enn det jeg har. Det jeg kan bidra med her,  er mer generell opplysning om slike problemstillinger.


Veldig ofte ser man at dersom en person har drukket så mye at det har ført til alvorlig leverskade, slik som i ditt tilfelle, så betyr det at vedkommende har et så problematisk forhold til alkohol, inklusiv økt sannsynlighet for å komme i samme situasjon igjen, at en anbefaler totalavhold. Det vet vi erfaringsmessig er et godt og viktig råd i slike sammenhenger, og det er basert på erfaringer fra personer som har vært i samme situasjon, dvs pådratt seg leverskade som følge av alkohol. Det er veldig mulig at de rådene du nå har fått om fremtidig alkoholbruk, også er basert på slike vurderinger. 

Du spør om det rent fysiologisk er slik at din lever ikke vil tåle det minste alkohol igjen, nå som den etter alt å dømme er "friskmeldt". Det kan jeg ikke gi deg noen garanti for, da dette er individuelt, og fordi din lever tross alt har vært alvorlig skadet. 

Det er klart mulig at du rent fysiologisk sett vil tåle "et og annet glass rødvin" uten å få leverskade påny, men man velger å gi pasienter råd basert på føre-var prinsippet, og råd som er basert på erfaringer fra andre personer som har vært og er i den situasjonen du er i. Og også fordi en altså ikke kan gi deg noen garanti for at din lever vil tåle moderate mengder alkohol. 

Rent statistisk vet man også at en person som har drukket så mye at det har gitt alvorlig leverskade, er i høyrisiko for å utvikle et for høyt alkoholinntak påny, og siden dette handler om svært alvorlige diagnoser, alkoholisme og leversvikt, velger en alltid "safety first". 

Det er heller ikke hensiktsmessig å se på dette ut fra kun fysiologiske betraktninger (leverskade / ikke leverskade, alkoholmengder) men mer realistisk og praktisk matnyttig for deg, å ta med alle aspekter omkring dette, slik som psykologi, alkoholens vanedannende virkning og praktiske erfaringer fra andre som har vært i samme situasjon, for å gi best mulige råd, og for din del for å ta best mulige avgjørelser.

Jeg ville nok definitivt valgt en praktisk tilnærming til dette, om jeg var deg, og valgt avhold fra en substans som var nær ved å ta livet av deg, fremfor å ta sjansen på at du skal klare et moderat forbruk og unngå leverskade, siden garantier ikke kan gies her.

Håper det var balansert og nyttig informasjon, som kan hjelpe deg til gode valg her. Lykke til! Og gratulerer med din nye og sunne livsstil, slik du beskriver!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-