Langvarig forstoppelse, nå også blod og slim på avføringen

Spørsmål

Hei. Eg har slitt med forstoppelse over lengre tid, men de siste mnd. har det blitt værre. Får ikke til å gå på do uten bruk av feks dupalac, microlax osv, og når jeg går på do er det svært vanskelig å få ut avføring - samt jeg får smerter i endetarm og mage etter dobesøkene. Har oppdaget at det er en del slim i avføringen nå, og blod som ligger rundt selve avføringen (ingen blod på pairet når jeg tørker, men blod som ligger som en hinne utenpå avføringen). Har i tillegg gått ned fra 53 til 47 kg siden november (er 1.58 cm høy), mest sannsynlig pga dårlig matlyst og mindre trening. Har en del magesmerter som kommer og går, og veldig mye luft. Min bestefar døde av endetarmskreft og nå har også to av mine onkler på den siden fått denne sykdommen. Jeg tok en coloscopi for 5 år siden pga forstoppelse, der det ikke ble funnet noe. Men nå er jeg bekymret for kreft knyttet til mine mageproblemer. Har ett sunt kosthold, drikker mye vann, er ikke mye fysisk aktiv lenger.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noen konkrete spørsmål, så jeg vet ikke eksakt hva du ønsker informasjon om. Velger derfor å dele litt tanker med deg om det du skriver, og å gi deg noen råd.


Du er kun 28 år, og det i seg selv gjør kreft til en svært lite sannsynlig diagnose. Det er primært en sykdom som oppstår i høyere alder enn din. Så det er på ingen måte det første en tenker på her.


Nå er du i en situasjon hvor du i lang tid har vært plaget med forstoppelse, og det har blitt verre de siste månedene. Du observerer også slim i avføringen, og blod utenpå avføringen. Det kan naturligvis skyldes rifter i endetarmsåpningen, noe som er relativt sannsynlig siden du må presse så mye for å få ut den harde avføringen, og smertene i endetarmen ved toalettbesøk taler også i retning av sprekker i slimhinnen. Hemoroider er det også betydelig sjanse for å få, når man har forstoppelse over tid. Det kan gi både blod og slim og smerter.


Selv om kreft i din unge alder er særdeles lite sannsynlig, synes jeg allikevel du skal oppsøke lege for å få dette undersøkt nå. Grunnen er blant annet at du har jo vært plaget svært lenge, og det ser heller ut til å bli verre enn bedre, og i tillegg vil det være riktig å bekreftet det jeg antar er den mest sannsynlige forklaringen: Sprekker og/eller hemoroider som følge av forstoppelse.

Ufrivillig vekttap er noe som vi i utgangspunktet er meget oppmerksom på, for det kan være tegn på ondartet sykdom, spesielt i høyere aldersgrupper skal dette sees på et som et tegn på alvorlig sykdom "inntil det motsatte er bevist". Men du tenker jo at det skyldes dårligere apetitt, og det er jo også helt klart en mulighet. Men det er uansett en medvirkende grunn til at det er riktig å anbefale deg å oppsøke lege nå.


Når det gjelder forstoppelsen, så går jeg ut fra at du allerede kan og vet mye om hva som kan gjøres for å motvirke dette, men nevner allikevel dette med daglig mosjon (siden du sier at det har blitt mindre trening i det siste), og en fiberrik kost. 

Bruk gjerne olje i kosthold, enten over salater o.l, eller en spiseskje en eller flere ganger daglig, tatt "som tran". 


Jeg håper du har nytte av rådene her, og ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-