Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig forstoppelse, ingenting har hittil hjulpet noe særlig. Trenger råd.

Spørsmål

Hei, jeg sliter med forstoppelse. Men det er noe merkelig denne gangen (har hatt det før). Tidligere så har grunnen vært at avføringen har vært for hard pga f.eks lite væske. Denne gangen er det ikke sånn. Jeg føler trangen til å måtte gå på do, men avføringen kommer ikke helt ut. Jeg tar en papirbit opp og graver og da er avføringen myk og normal. Men den kommer ikke lenger ned, pressing funker ikke. Det er ca. litt mindre enn en pekefinger igjen til avføringen er ute. Det ender da med at jeg må grave hver gang for å få ut noe. Jeg har ikke feber, ingen spesiell oppblåsning, ingen kvalme og egentlig ingen andre symptomer. Det kommer også ut gass, men ikke like mye som normalt (noen ganger kjenner jeg gassen er på vei ut, men får ikke slippet det ut). Eneste er at idag så kjentes magen min "full" ut. Jeg har ikke hatt skikkelig avføring på en liten stund (1-2 uker). Microlax fungerte ikke, å drikke mye vann gir ingen effekt. Jeg har vært hos lege flere ganger og fått forskjellige medisiner. Sist gang så funket de til en viss grad, men nå er det kommet tilbake. Jeg spiser nokså normalt og får i meg normalt med væske. Jeg begynner å bekymre meg for at det er noe galt med tarmen. Er flere ganger at det etter flere dager uten noe plutselig kommer ut (etter litt jobb), men så er det raskt tilbake til hvordan jeg har det nå. Håper dere kan hjelpe meg. Hilsen Mann, 22

Mann 22
Svar

Hei.


Du beskriver typisk forstoppelse, og jeg får ikke mistanke om annen sykdom når jeg leser din beskrivelse her. Du lurer på om det er noe "galt med tarmene", men det har jeg ikke noen tanker om at det skulle være. Problemet ser avgjort ut til å være forstoppelse, og at du hittil ikke har funnet gode løsninger eller behandling. Det er ofte slik med forstoppelse, at en må prøve og feile litt, finne løsningene gradvis, og ikke slik at det finne ett stk fiks ferdig løsning, som nødvendigvis vil fungere på første forsøk. Videre så er også slik at noen "quick-fix" vanligvis ikke finnes. Uansett hva en setter inn av tiltak, må en jobbe langsiktig. Det gjelder ikke minst kosttiltak. 

Du har vært hos lege flere ganger og fått medisiner, og sikkert råd også, og da er det viktig at du fortsetter å gå til samme lege, for hvilke råd du får videre, på vei mot endelige og gode løsninger, vil jo være en kontinuerlig prosess, hvor stadig nye råd og tiltak bygger på hva som har vært gjort tidligere. 

Det er fremfor alt ikke slik at fordi om du ikke har fått hjelp hittil mot din forstoppelse hos legen din, så vil ikke det kunne komme til å skje ved videre oppfølging og rådgivning, men snarere tvert imot. Så gjenoppta kontakten med legen din og si at du ennå ikke har funnet noen gode løsninger, og trenger videre råd og evt medisiner.

Det jeg vil foreslå, er fiberrik kost som grovbrød, masse grønnsaker, og fremfor rikelig med olje i maten. Hell godt med olivenolje over salatene du spiser. Ta gjerne en eller flere spiseskjeer med olje hver dag, tatt "som tran". En nøytral matolje er veldig greit, fordi den har lite smak og glir lett ned. Eller soyaolje, rapsolje. Forsøk deg frem på hvilke smaker du liker best.

Drikk en halvliter vann før alle måltider. Start dagen med en halvliter vann før frokost. Bare selv mageutvidelsen som følge av et stort vannvolum, er med å stimulere til tarmens nedadgående bevegelser, for å presse avføring mot endetarmen. Og i tillegg er mye væske med å bløtgjøre avføring i seg selv. Men olje, som nevnt ovenfor, er et godt gammelt råd, som mykgjør avføringen.

Når det gjelder olje, kan du med fordel også kjøpe en spesiell olje i helsekostbutikker, som heter Udo`s choice / Udo`s oil. Den er sunn og inneholder omega 3-6-9, og er laget av en rekke frø osv. Den har bunnfall, så rist den før bruk. I tillegg til at den er sunn, har den den bivirkningen at en får løs mage, om en tar for mye. Og akkurat den bivirkningen kan jo du dra nytte av. Ta en eller flere spiseskjeer hver dag, enten over salaten om du liker smaken, eller bare svelge det ned som tran. Doser gradvis opp til magen blir løs.

Frukt er bra, og spesielt kan pærejuice og sviskejuice virke avførende. Spis svisker hver dag også.

Unngå loff, kjeks og annet laget av kun hvitt mel.

Vær i fysisk bevegelse hver dag.

Og det aller viktigste: Alle slike gode råd, virker bedre jo flere av dem du velger å bruke, og KUN om du gjør det regelmessig hver dag, over tid. Så sett igang med dette, så er jeg rimelig sikker på at disse tingene i kombinasjon og over tid vil løse problemet ditt.

Lykke til.