Langtidsbruk av avføringsmidler

Spørsmål

Jeg har veldig problemer med forstoppelse,har IBS. Vært innlagt på sykehus med dette...men ikke tarmslyng eller heilt forstoppet/full tarm. Jeg fikk Movicol og bruke,samt kunne ta Laxoberal dråper. Etter olje klyx flere ganger og store mengder movicol og Laxoberal løsnet det,etter vært forstoppet i flere uker. Jeg bruker ennå movicol eller Laxoberal dråper hver dag. Mitt spørsmål er da? Er dette skadelig og ødelegger tarmen.?lager den mer uvirksom? Pga ser movicol blir brukt til langtidsbruk også? Ikke fått innkallelse på koloskopi,men vil uansett heller henvises til ct colon i stedet...dette er vel bra nok til å oppdage om det er noe galt der?ibs har jeg jo fra før...gastroskopi var fint om det teller da?

Kvinne 51

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det har vært et standard råd i svært mange år, at langtidsbruk av avføringsmidler kan skade tarmen. Men det finnes ikke sikre, dokumenterte holdepunkter for dette, så det rådet har nok vært basert på antagelser og "føre-var"-tenking.


Her er en god artikkel om dette, ifra RELIS, som er en legemiddelprodusent uavhengig nettside. 


https://relis.no/Publikasjoner/2011/Er_avforingsmidler_skadelige_for_tarmen


Så hvis du har nytte av og bruk for avføringsmidler, så kan du i samråd med legen din trygt fortsette med dette.


Du tar også opp forskjellige undersøkelsesmetoder for sykdommer i mage/tarmsystemet, og du sier at du vil heller til CT av tykktarm enn til coloskopi. Jeg har ikke nok informasjon om deg og dine mageproblemer, til å si hva som er riktigst mulig undersøkelse for deg, men akkurat det er jo noe som fastlegen din og evt sykehuslegen velger for deg, slik at det blir mest mulig hensiktsmessig undersøkelse, og du slipper å ta stilling til det selv. Rent generelt så har coloskopi fordeler ved at en unngår stråling, og en kan ta vevsprøver direkte under undersøkelsen, om en finner noe som bør undersøkes, noe en ikke kan ved CT, naturligvis.


Jeg håper det var greit svar. Lykke til!



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-