Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalme hos 76-årig kvinne

Spørsmål

Jeg har begynt å bli kvalm ganske ofte. Jeg raper noen ganger når jeg har spist. Noe jeg normalt ikke gjør. To ganger har jeg hatt vondt i øvre del av magen, veldig vondt. Jeg kan sitte og titte på TV, og plutselig blir jeg veldig kvalm. Lurer på hva det kan være. Jeg er 76 år . Og i nogenlunde god form.

Kvinne 76
Svar

Hei.


Kvalme er et uspesifikt symptom, dvs det taler ikke i retning av en-1-konkret sykdom, men kan forekomme som følge av en lang rekke tilstander og sykdommer. Det er derfor i utgangspunktet helt umulig å skulle komme med et forslag til hva årsaken kan være i tilfelle. Om jeg gjorde det, ville det være ren gjetning, noe du ikke har noen som helst nytteverdi av.

Kvalme kan skyldes tilfeldige årsaker eller ufarlige tilstander, og vil da forsvinne igjen, men det kan også skyldes alvorlige sykdommer, inklusiv kreft. Da vil det oftest ikke forsvinne igjen.


Jeg tenker derfor at det beste jeg kan gjøre her, er å gi deg noen gode råd. Jeg synes at du kan se dette an litt, kanskje en uke eller to, og avtar det og forsvinner, så behøver du ikke å gå til lege. Hvis det imidlertid ikke ser ut til å forsvinne men bare fortsetter, så bør du gå til lege for å bli undersøkt. En medvirkende grunn til at jeg gir deg dette rådet, er at du er 76 år, og vi vet at alvorlig sykdom opptrer med økende hyppighet med økende alder, så derfor er det riktig å få sjekket om dette kan ha med sykdom å gjøre.


God bedring og ha det bra.