Kvalme - men ikke send meg til lege!

Spørsmål

Over en periode på litt under en uke nå, har slitt med kvalme. Jeg har ikke kastet opp, men kunne ha gjort det hvis jeg ikke hadde holdt igjen. Det er ganske ubehagelig, og jeg ønsker å finne ut hva det kan være slik at jeg kan gjøre noe med det. Jeg har legeskrekk og ønsker derfor også å unngå å oppsøke en. Jeg tror ikke kvalmen har oppstått på grunn av graviditet, for jeg går på p-pillen. Jeg glemte den riktignok for en del uker siden, men tror vi ventet lenge nok før vi hadde sex neste gang. Kvalmen blir ikke verre av å spise, heller bedre, og jeg er sulten hele tiden. Hva kan det være?

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hvis kvalmen ikke gir seg kommer du kanskje ikke utenom å gå til lege. Det er en smal sak å finne ut om du er gravid eller ikke, en gravitest kan du tilogmed kjøpe på enkelte dagligvarebutikker.

Andre årsaker kan være lidelser i magesekk og tarm, virusinfeksjoner (omgangssyke), sykdommer i galle og nyrer og forsåvidt også mentale/psykiske plager.

Å stille en slik diagnose over internett er naturlig nok ganske umulig. Derfor synes jeg du skal avvente og se om det går over av seg selv en liten stund til. Hvis ikke må du kanskje bite tenna sammen og gå til lege.

Det er ikke så veldig farlig å gå til lege, men jeg skjønner at det er noen som har angst for legekontoret. Husk at legen er interessert i å hjelpe deg og finne ut av plagene dine.