Kul ved navlen

Spørsmål

Viser til tidligere svar vedr. kul ved navlen. Legen vil nå sende meg til ultralyd og jeg begynner å bli nervøs. Spurte ham om magekreft, men han sa at det trodde han ikke. Han reiser på ferie og jeg får nok ikke noe svar på en måned, hvorfor ultralyd? Han sa også at det var svært sjelden at kvinner fikk brokk?

Kvinne, 53 år

Svar

Hei igjen!

Legen din kan nok ha rett i at brokk generelt sett er mindre vanlig hos kvinner, men når det gjelder brokk like ved eller i navlen så er ikke dette helt riktig. Spesielt kvinner som har født barn kan ha utviklet svakheter i muskulaturen i dette dette området slik at et slikt brokk kan utvikle seg etter hvert. Nå vet ikke jeg om du har vært gravid tidligere men selv om du ikke har vært det så er dette et område i bukveggen som ofte er litt svakt både hos kvinner og menn.

Det er veldig lurt av legen din å henvise deg til ultralyd. Disse undersøkelsene er helt ufarlige siden de ikke medfører noe stråling, og de kan ofte gi helt sikre svar på hva som er galt. Nesten enhver utredning av mageproblemer starter med en ultralydundersøkelse, og ofte finner man altså svaret da og man trenger ikke å gå videre med andre undersøkelser.

Jeg skjønner ut ifra spørsmålet ditt at du er bekymret for om det kan være kreft. Dette virker ikke særlig sannsynlig på bakgrunn av de symptomene som du beskrev i det første spørsmålet ditt. En kreftsvulst som er blitt så stor at den kan føles gjennom huden vil nok være hard og ruglete, og ikke ha en slik myk konsistens som du beskriver.

Som sagt så synes jeg det i utgansgpunktet høres mest ut som et brokk, men hvis legen din har undersøkt kulen og ikke er enig med dette så stemmer sikkert det. Det kan i såfall være flere andre ufarlige ting som for eksempel en cyste, dette er et hulrom som blir fylt med væske. Det går også svært mange blodårer i dette området og av og til så kan noen av disse få utposninger og bli ekstremt forsørret og dermed føles gjennom huden som en myk klump.

Uansett så vil du nok få svaret ved help av den ultralyd undersøkelsen som legen din har henvist deg til, og det er nok svært lite sannsynlig at det dreier seg om noe alvorlig.

Håper dette var til hjelp!