Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul ved endetarmsåpningen

Spørsmål

Jeg har oppdaget en liten klump på størrelse med en soyabønne på utsiden av anus. Den har bare kommet opp i løpet av de siste to dagene. Er det hemoroider? Kan det ha noe med en kreft svulst å gjøre? Jeg har vært 1 uke i Kina i forbindelse med en foretningsreise. Har ikke vært seksuelt aktiv på flere måneder.

Mann, 28 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså oppdaget en liten klump ved endetarmsåpningen de siste par dagene og er engstelig for hva det kan være.

Jeg har ingen mulighet til å stille diagnosen over internett, men du har helt rett i at det godt kan være en hemoroide du kjenner. Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknuter i endetarmen. Typiske symptomer ved denne tilstanden er:
- Blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen
- Blødningene kommer ofte i forbindelse med avføring. En liten hemoroide kan gi litt dryppende blod, eller blod som spruter ned i toalettskålen.
- Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen. Kulene kan forsvinne inn, eller de lar seg dytte inn etter tømning. Andre ganger dreier det seg om indre hemoroider som ikke kan kjennes
- Ikke alle har smerter
- Utløsende årsaker kan være forstoppelse, graviditet eller kraftig diaré

Andre mulige årsaker til kulen er fettkul (lipom), talgkul (aterom) eller en kjønnsvorte. Verkebyller (abscesser) kan også kjennes som en kul rundt endetarmen, men disse gir vanligvis smerter og evt. feber. For mer informasjon om disse tilstandene, sjekk denne linken:
http://www.lommelegen.no/322689/hjelp-jeg-fant-en-kul

Det er som sagt ikke mulig for meg å si sikkert hva kulen din er per internett uten å ha undersøkt deg, men jeg har ikke noen mistanke om at dette kan dreie seg om kreft. Allikevel kan det være greit å få undersøkt kulen hos legen din hvis den ikke forsvinner i løpet av noen uker. Alternativt kan du forsøke å behandle dette på egen hånd som en hemoroide, og oppsøke lege hvis behandlingen ikke fører fram. Se linken under for mer informasjon om hemoroider og behandling:
http://www.lommelegen.no/321101/hemoroider

Håper svaret kan være til hjelp!