Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul på utsiden av anus: Sannsynlig hemoroide

Spørsmål

Hei. Jeg har fått en «klump» på utsiden av rektum som har vært der en liten stund nå. Når jeg kjenner/trykker på den så gjør det ganske vondt. Hva kan dette være? Er det noe jeg kan ta for at det skal forsvinne, har hatt den i ca 2 uker nå. Kanskje litt lengre. Bør jeg bestille med en legetime?

Mann 27
Svar

Hei.


Med et lite forbehold om at jeg ikke har sett denne klumpen din, så høres dette absolutt ut som en hemoroide. En hemoroide er en utposning på en blodåre omkring eller inni anus, på linje med åreknuter på beina. De er helt ufarlige, og det er veldig vanlig. Man trenger kun behandling dersom de gir plager, og det gjør jo din. Du kan kjøpe reseptfrie salver og stikkpiller på apoteket og bruke disse hver dag i noen dager. I tillegg kan du prøve å putte hemoroiden innenfor lukkemuskelen i anus, for å komprimere den. Hvis du får det til, er det beste løsningen, siden en utposning behandles best med å bli komprimert. Den vil isåfall dette ut igjen til stadighet, for eksempel etter toalettbesøk, og da gjelder det å putte den innenfor åpningen så ofte som mulig. Et godt gammelt råd er også iskaldt vann, for eksempel ved at du avslutter dusjen med å sette iskald stråle mot baken i noen minutter. Kulde er jo både smertelindrende, og det får hemoroiden til å trekke seg sammen.

De fleste hemoroider inneholder tyntflytende blod, og da vil hemoroiden "gi etter" å virke myk å trykke på, og være egnet for kompresjon som ovenfor beskrevet. Men i noen tilfeller koagulerer / størkner blodet i hemoroiden, og da blir de harde og gir ikke etter når man trykker på de. Slike er betydelig vondere. De kan behandles meget effektivt og enkelt, ved at lege snitter et lite hull under lokalbedøvelse, og plukker ut den størknede klumpen med blod. Har du mistanke om at det er dette du har, så kan du vurdere å oppsøke lege for å få gjort et slikt lite inngrep. Det gir umiddelbar smertelindring.

Håper dette var grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-