Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk laryngitt og reflux

Spørsmål

Mann 30, aktiv, slank, aktiv jobb. Drikker ikke, røyker ikke. I februar 2020 merket jeg tørrhet i halsen, spesielt om morgenen. Tok kontakt med lege 2uker etterpå. Jeg trodde det var allergi, men testet negativt for dette. Ble henvist til ØNH, ingen tørrhet funnet. I juni 2020 våknet jeg av brystbrann og kvalme. Dro til lege. Fikk 4 ukers kur med Somac 40mg. Brystbrannen forsvant, men halstørrheten begynte å bli til sårhet. Etter Somackuren kom plagene tilbake. Jeg ble henvist til gastroskopi. I mellomtiden brukte jeg Nexium 40mg ved behov. Gastroskopi september 2020 viste øsofagitt grad A og cardiainsuffisiens og et lite brokk. Legen så noe rødhet i magen, samt at tynntarmen ikke jobbet optimalt. Han ga meg Nexium 20mg kun ved behov, og Afipran kun ved behov, Gaviscon og Vi-Siblin. Halsen ble sårere, og det ble verre på tom mage. Jeg merket at avføringen begynte å gulne, og kunne inneholde noe ufordøyd mat. Leverprøver var lett forhøyet, gikk ned til normalen etter noen uker. Jeg ble henvist til ultralyd av lever og galle. Normale funn. Halsen var fortatt sår, og jeg ble henvist til ØNH i november 2020, og fikk påvist kronisk laryngitt. Jeg prøvde da 40mg Nexium i 2 uker, men merket ingen bedring, og jeg begynte å gulpe. Det forsvant ved seponering av Nexium 40mg, og jeg fortsatte da å ta 20 mg ved behov, og det roet seg etter en stund. Fortsatt sår i halsen. Jeg ble så henvist til vurdering for fundoplikasjon ved manometri og ph-måling. Lege fikke inntrykk av motstand i LES, men måler passerer imidlertid. Resultat: Ineffektiv øsofagusmotilitet og sur refluks innenfor normalområdet. Lege foreslår syrehemmere og Gaviscon. Jeg skal nå bruke Nexium 20mg i to måneder. Etter bare en uke merket jeg kvalme, nedsatt matlyst, synkebesvær med mat (noe jeg ikke har slitt med tidligere), raping og oppstøt. Føler at plagene blir verre av Nexium. Plagene er verst på tom mage. Føler også at maten går rett igjennom meg, uten vekttap. Avføringen er fortsatt gul, men varierer i konsistens. Halsen er fortsatt sår. Listen av plager begynner å bli lang for meg, og dette tærer på meg psykisk. Hvordan blir jeg kvitt den såre halsen? Hvor går jeg videre?

Mann 30
Svar

Hei.


Du har en lang og intrikat sykehistorie, inklusive tallrike spesialundersøkelser og spesialistvurderinger, og det blir da meget vanskelig å skulle komme opp med nye tanker omkring dette og gode konkrete råd.


Du har fått stilt flere diagnoser her: Kronisk laryngitt, ineffektiv øsofagusmotilitet, reflux, og disse diagnosene er sannsynligvis korrekte, og forklarer dine plager. Spørsmålet er således hvordan du best kan behandles for dette. Spesialistene du har vært hos, har foreslått å bruke Nexium 20 mg daglig i to måneder. Det synes jeg i utgangspunktet at du skal gjøres, for det er et råd basert på de funn som er gjort og de konklusjoner som er trukket så langt.

Men det er med forbehold av om at du kanskje får bivirkninger av Nexium, hvilket er en mulighet, siden du forteller om kvalme og fordøyelsesbesvær etter at du begynte med denne, og dette er ikke helt uvanlige bivirkninger av den medisinen. Jeg ville derfor ha startet med en grundig diskusjon med fastlegen om du bør fortsette med kuren eller ikke, for hvis en tenker at dette kan være bivirkninger, så vil det være slitsomt for deg å bruke den i lang tid videre, og kanskje du skulle bytte til annen medisin mot de tilstandene du har fått påvist. Det er individuelt hva som virker og hva som gir bivirkninger av slike medisiner, og det kan ikke forutsies.

Du spør om hvordan du kan bli kvitt din såre hals. Da ØNH-legen ikke har gitt deg noen gode råd mot dette, blir det også vanskelig for meg som ikke-ØNH-lege å komme med konstruktive forslag. Jeg tenker imidlertid at den mest sannsynlige forklaringen er din reflux, og at løsningen på din såre hals derfor må være å få behandlet din reflux effektivt.


Jeg håper at min høyttenking og råd her kan være til nytte for deg, og ønsker deg god bedring.