Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk kvalm i et år

Spørsmål

Har vært kronisk kvalm i ca et år. Ikke med oppkast, men mer en utmattelseskvalme. Har tatt gastroskopi og ikke funnet noe der. Også tatt alle typer blodprøver men ingen utslag. Har alltid hatt treg avføring, men bruker movicol som hjelper. Har i periode kuttet ut alle melkeprodukter og forskjellige sorter mat, men det hjalp ikke. Jeg har også kuttet ut all mat og bare drukket flytende shake men ingenting hjelper. Får ofte vondt i venstre side i magen etter mat, og jeg føler at all mat jeg spiser stopper opp i magen og går veldig sakte gjennom tarmsystemet. Har den siste uken spist lett fordøyelig mat (anbefalt på Sus sine sider) men er like kvalm, og jeg føler ennå at maten går for sakte gjennom. Får en metthetsfølelse nesten med en gang jeg spiser og blir veldig oppblåst i magen. Er også veldig sliten og utmattet. Har alltid vært veldig aktiv med fjellturer flere ganger i uken, men orker lite og ingenting nå, da jeg ikke har krefter til det lenger. Har brukt laktosefri Biola en stund og tar melkesyretabletter. Har også brukt Somac tidligere som ikke hjalp og bruker nå Nexium. De hjelper ikke mot kvalmen, men døyver halsbrann og oppstøt. Har ikke mistet noen kilo, og har vanlig kroppsvekt. Har lest litt om Idopatisk Gastroparese og kjenner meg veldig igjen i symptomene der. Skal til fastlege igjen nå snart for å høre med han men ville gjerne ha en uttalelse fra dere også.

Kvinne 59
Svar

Hei.


Siden du ikke har noen sykdom i magesekk eller spiserør, noe som ble bekreftet ved gastroskopi, synes jeg at du sterkt skal vurdere å la være å bruke noen magemedisin i en periode. Det er fordi både Somac og Nexium faktisk kan gi en rekke mageplager. Jeg sier ikke med det at jeg nødvendigvis tror at det er årsaken, men når det er vanskelig å finne årsaker til et symptom, skal en alltid tenke på bivirkninger. Hvis du skal la være å bruke Nexium nå, så må du nok gjøre det i for eksempel et par tre uker, for å danne deg et sikkert bilde av om det hjelper. I mellomtiden kan du jo heller bruke et vanlig syredempende middel som f.eks. Titralac, som er reseptfritt. 


Når det gjelder gastroparese, så betyr det at tarmperistaltikken (de nedadgående rytmiske bevegelsene i mage/tarm som gjør at maten passerer nedover) er nedsatt. Det kan ha en rekke årsaker, for eksempel diabetes, så en grundig generell helsesjekk hos legen nå er viktig, med tanke på om dine mageplager kan skyldes andre årsaker enn magesykdom.

Idiopatisk betyr "uten kjent årsak", og det er følgelig ingen prøver eller annet som kan direkte påvise denne. Det er en diagnose man først kan sette etter at man er utredet og konklusjonen er at det er ingen påvisbare årsaker til en eventuell gastroparese.


Jeg synes at du avgjort kan diskutere dette videre med legen din, for en utenkelighet er det jo ikke. Det finnes forøvrig medikamenter som kan fremme tarmpassasjen (Afipran), men det er ikke til langvarig permanent bruk. Men du kan eventuelt diskutere med legen din om du skulle ha det tilgjengelig til sporadisk bruk. Men det er kun symptomatisk behandling, og det er først og fremst viktig å se om det finnes påvisbare årsaker til mageplagene dine.


Forøvrig bør du også sjekkes med tanke på lavt stoffskifte, cøliaki, laktoseintoleranse og tarmparasitter, inkl giardia, som kan gi atypiske og uklare mageplager. 


Håper at informasjonen her kan være til nytte for deg ved kommende legebesøk. Lykke til.



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-