Kronisk inflammatorisk tarmsykdom?

Spørsmål

Hei, Jeg har slitt mye med magesmerter over lengre tid. Tok derfor en fecal test hos legen som viste nivå på ca 250. Hun sendte meg deretter på koloskopi hvor de ikke så noen ting og konkluderte med irritabel tarm. Følte magen ble noe bedre ved low food map dietten. Men etter et par uker kom svarene fra vevsprøvene som ble tatt under koloskopien. Der kommer det frem at tykktarmslimhinne har lett kronisk og akutt betennelse med enkelte krypteabscesser. Konklusjon: det histologiske bildet i biopsi er uspesifikt, men begynnende inflammatorisk tarmsykdom kan ikke utelukkes. Bildet ligner ikke på mikroskopisk Colitt. Det er ikke sett granulomer. Pga forhøyet fecal test samt vevsprøver funn-distalt proktitt (ulcerøs kolitt) settes på Pentasa supp morgen og kveld i 2 uker og deretter en gang om kvelden. Jeg snakket med gastrolegen men fikk veldig korte og lite utfyllende svar. Det jeg lurer på er rett og slett hva dette betyr? Har jeg kronisk tarmsykdom? Eller kan betennelsen jeg har nå bli borte etter medisineringen?

Kvinne 28
Svar

Hei! Beskrivelsen av vevsprøvene kan tale i retning av en kronisk inflammasjon, men de så ingenting på coloskopi noe de pleier å gjøre.Derfor kan det bety at du har en betennelse som ikke trenger å bli kronisk slik man ser ved ulcerøs kolitt. Pentasa er uansett en symptombehandling. Den kurerer ikke kronisk inflammatorisk tarmsykdom, kun demper symptomene. Den vil sannsynligvis også hjelpe på de funnene som er beskrevet hos deg. Man kan altså ikke si så mye om dette blir kronisk eller ikke hos deg på nåværende tidspunkt. Mest sannsynlig vil det gå over av seg selv.