Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kreftoperert for 2 år siden, har nå uforståelige symptomer.

Spørsmål

Min mann ble i februar 2015 operert og fikk fjernet galleblæren, tolvfingertarmen og nedre del av bukspyttkjertelen. Fikk påvist kreft, men ingen spor av kreftceller etter operasjonen. Begynte med cellegift for sikkerhets skyld i april til ca.november. Har siden fått frostanfall med påfølgende feber. De siste månedene har han fått frostanfall, men ikke noe særlig feber etterpå. Ofte vondt i magen samtidig. Midt i magen og mot venstre. Disse anfallene kommer plutselig og han blir slapp Har dere noen råd eller forklaring?

Mann 71
Svar

Hei.


Din mann er altså 71 år, og er operert for kreft. Nå har han symptomer av ukjent årsak, og du lurer på hva de kan skyldes og om vi har noen råd.

Til det kan følgende sies:

Når en har gjennomgått kreft, er det som hovedregel alltid en mulighet for tilbakefall av sykdommen. Det kan arte seg på utrolig mange forskjellige måter. Derfor skal ethvert nytt og uforståelig symptom hos personer som har hatt kreft, øyeblikkelig føre til legekontakt og undersøkelse, -fordi det teoretisk sett kan være tegn på tilbakefall av kreften, og det er ikke noe man skal tro eller anta noe om, -en skal vite.


Mannen din har nå frostanfall og periodevis smerter i magen. Det vil være veldig feil av meg å "gjette" eller anta noe som helst her over nett, for det kan jo gi dere falsk trygghet, med potensielt uheldig utfall. Og ikke har jeg noe grunnlag eller informasjon nok til å antyde noen konkret diagnose heller. 

Det eneste som teller her, praktisk sett, er å få ham til lege relativt raskt, slik at han kan bli utredet for disse symptomene, og slik at man på den måten får funnet ut om det er tegn på at kreften er kommet tilbake. Jeg sier selvfølgelig ikke at jeg tror noe som helst det, men det er noe som pr definisjon skal undersøkes og utelukkes, i hans situasjon.


Utover dette er der ingen råd å gi, for det eneste som teller her, er å få rede på hva dette skyldes, og om det er kreft. Råd og tiltak kan først komme i ettertid, når en vet hva årsaken er og en diagnose er stilt.


Lykke til!