Kreft kommer ikke "over natten"

Spørsmål

Hei.
Jeg er en jente på 37 år, trener masse og er i kjempegod form. Her om dagen måtte jeg så utrolig på do og tisse, og da jeg kom dit ble jeg så glad at jeg presset på nok litt for mye.
Det vil si at både bimelim og bomelom skjedde samtidig uten problem. Jeg har heller ikke hat problemer med hard mage eller lignende. Men etter dette merket jeg at noe ble vondt i rompa. Før dette hadde jeg trent bein, så jeg vet ikke om det kan ha kommer derifra også. Men nå har jeg fått en kul på utsiden av tykktarmen som gjør vondt. Når jeg kjenner på siden av rektum kjenner jeg kulen, og den er vond/øm. Jeg har ikke problemer med å gå på do, men det gjør vondt å gå og når jeg reiser meg etter å ha sittet eller ligget er det akkurat som blodet går dit og det sprenger.

I går ble jeg så engstelig, da har det vært der i 2 dager og ikke blitt bedre så jeg gikk på en lokal legevakt for og spørre og da sier den utenlandske susete legen : du må på endoskopi, dette kan være ondartet kreft!!! Herregud. Det kom over natten. Jeg hadde trodd det kunne være noe muskulært men hun sa det ikke var noen muskler der.

Kulen er øm, hard og sitter på høyre side av rektum på innsiden. Jeg kjenner den når jeg tar på utsiden av rumpeballene. Det er nesten som å ha en fotball oppi der. Sånn sprenger det.
Hun kjente oppi der og det var ingen hemoroider sa hun!

Hva kan dette være? Hva kan jeg gjøre? Og er dette ondartet kreft?
Det finnes ikke kreft i min familie og jeg er frisk som en fisk og vel så det!!!

Hilsen bekymret

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

En kreftsvulst oppstår ikke plutselig, slik som dette. Det virker merkverdig at en lege sier noe slikt, ved en slik sykehistorie og symptomer.

Det er overmåte sannsynlig at det handler om en nyoppstått hemoroide. Jeg leser at du skriver at denne legen sa at det ikke var det, men det har jeg ikke nødvendigvis tillit til.

En hemoroide er en utposning på en blodåre / vene. Kall det gjerne en slags åreknute. Det kan oppstå ved kraftig bruk av bukpressen, slik du gjorde. Blodet inni en hemoroide kan i noen tilfeller koagulere slik at hemoroiden blir heller hard, enn den vanlige myke konsistensen. Da blir de også ofte særdeles ømme. Det er en enkel diagnose å stille, og gjøres ved at en lege ser og kjenner på kulen. Er den helt innvendig, altså ikke synlig fra utsiden, så kan det være legen vil bruke et anoskop, som bare er et lite plastrør som settes like innenfor anus, som gjør at man kan se like innenfor åpningen.

En eventuelt koagulert hemoroide er som hovedregel enkel og meget takknemlig å behandle: Et lite snitt (hos fastlege eller legevakt), og så plukker en ut den harde klumpen med koagulert blod, og så er smertene svært reduserte.

Siden det kom helt plutselig og ved bruk av bukpressen, så er en annen diagnose også teoretisk mulig, men lite sannsynlig: Rektumprolaps. Da vil en del av tarmen "stå utenfor" analåpningen, og gjøre svært vondt. Det hadde nok legevaktslegen du var hos sett, om det var aktuelt.

Men alt i alt så synes jeg du skal gå til en lege her og nå, f.eks. en legevakt siden det er helg, for å få en ny vurdering av dette, for kreft høres meningsløst ut å tenke på for ting som oppstår aldeles akutt som dette. Og fordi det kan være en koagulert hemoroide, som er så lett å behandle og som gir så smertelindring å få åpnet og tømt at du bør unne deg det.

Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn