Kreft i leveren

Spørsmål

for en mnd siden, mistet jeg en som sto meg veldig nær. det var mamman min som døde etter en kort kamp mot kreft.hun dro til legen og fikk beskjed om at hun hadde betenelse i den høyre skulderen og fikk smertestillende.tilslutt fikk hun store pusteproblemer og legen sendte henne på sykhus med mistanke om galleblære.på sykhuset får hun vite at hun har kreft i leveren(spredning til leveren) det tok en mnd fra hun fikk diagnosen til hun døde.spm er:
kunne legen hennes oppdaget det før?
hvor stor er muligheten for arv?
og hvor kan jeg henvende meg for å få hjelp?
tar sorgen veldig tungt og håper dere kan svare på innlegget mitt.
ei som savner mamman sin

Kvinne, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du har en tung tid nå.Det var svært leit å lese om moren din. Det er ikke så lett å gi gode råd for hva du skal gjøre fremover. Du har selvfølgelig en stor sorg nå, en sorg som kommer til å følge deg svært lenge. Ens egen mor er et av de viktigste menneskene i livet, og å miste mor er en stor påkjenning.

Du må ta deg tid til å sørge! Du må bruke omgivelsene dine, venner, familie og hjelpeapparatet til å gråte ut alt det som er nødvendig. Den nærmeste familien må ta vare på hverandre nå og støtte og hjelpe hverandre i sorgen.
Hvis du føler du trenger hjelp fra profesjonelle, kan legen din sette deg i kontakt med rådgivere, psykologer eller andre personer.

Du skriver ikke hvilken type kreft det var som hadde spredt seg til leveren. Jeg kan derfor ikke svare deg på om den har en arvelig belastning, men selv om arv spiller noe inn i kreftutvikling er det sjelden at foreldre og barn får samme krefttype, unntatt visse typer bryst- og tarmkreft.

Det er også svært vanskelig for meg å svar på om legen kunne ha oppdaget det før. Det avhenger helt av hvilke plager moren din hadde, om hun var hos lege med dem og de kanskje liknet på mer vanlige ting enn kreft.

Plager som ikke vil gi seg på vanlig behandling, unormalt vekttap, forstyrrelser i kroppens naturlige funksjoner og unormale prøvesvar bør som regel føre til en grundigere utredning med tanke på mer alvorlig sykdom som kreft.

Jeg ønsker deg lykke til fremover, husk å bruke omgivelsene rundt deg i sorgprosessen.