Kreft - hva skal jeg gjøre for min far?

Spørsmål

Min far har tykktarmskreft med spredning til lever.Han har fått utlagt tarm og skal til Rikshospitalet om 3 uker.Den siste uken har han blitt dårligere,feber,gul i huden og humørforandringer.Jeg vil kontakte lege men han vil vente.Han har jo begrenset tid igjen.Hva skal jeg og min familie gjøre?

Sykdommer: Kreft

Kvinne, 36 år

Svar

Hei!

Din far har rett til selv å bestemme hva som skal skje med ham og hans helse. Strengt tatt har du ingen mulighet til å endre på dette, annet enn ved å umyndiggjøre ham - noe som selvsagt ikke ville være fornuftig.

Hvis dere ser at han er i behov for legehjelp kan dere be ham om å gå til lege fordi dere er engstelige, men tvinge ham kan dere ikke.

Det viktigste dere kan gjøre den tiden som er igjen er å gi ham støtte, omsorg og omtanke. Den siste fasen av livet vil være svært vanskelig både for ham og dere, og det er viktig at dere holder sammen, støtter hverandre og ikke bruker kreftene på uenighet og unødvendigheter.

Kan det være noe din far ønsker å gjøre mens han ennå har tid? Benytt tiden til å snakke om det dere har hatt sammen og de gode minnene.

Jeg håper dere kan finne ut av dette sammen!